Håll i formen!

Andra delen i vår sommarjobbs-guide rymmer tyngre aktiviteter än volleyboll på beachen. Surfa, klättra och cykla – vi berättar hur du kommer igång!

Joel Ågren  |  Publicerad 2013-07-09 08:00  |  Lästid: 3 minuter
Håll i formen!
Våga träna i sommar! Fördelen med stand up paddleboarding som vi går igenom nedan är att det funkar även vindfria dagar. Ursäkterna för att sitta still blir allt färre…
Håll i formen!
Mountainbiking – intensiv konditionsträning som funkar året runt. Perfekt för alla som gärna tar en extra dos adrenalin. Men glöm inte hjälmen!

Mountainbiking

Varför? Kombinationen adrenalinkickar, naturupplevelser och intensiv konditionsträning gör mountain biking till en föredömlig året runt- träning för den äventyrslystne fartjunkien.

Kom i gång: Kuperad skogsterräng gör sig ut- märkt för såväl intervall- som konditionsträning och passen går att alternera i all oändlighet. Välj en backrik skogsrunda på 5–10 km och
ge järnet i 2 timmar – eller varför inte dubbla träningstiden och satsa på lågintensiv långdist- ansträning i mer lättillgänglig terräng? Håll en jämn och lagom hög hastighet för att lättare ta dig fram i terrängen, ställ dig upp när det blir svåråkt och använd bromsarna förnuftigt.

Tänk på: Räkna med att få punga ut runt 10 000 kr för en bra cykel, exklusive utrustning. Glöm inte hjälmen! 

Håll i formen!
Stand up paddleboarding är inte bara en kul träningsform. Med lätta skills ser du dessutom vansinnigt fördelaktig ut när du står på brädan. Surfkultur à la soldränkt Kaliforninen och så vidare, ja du fattar.

Stand up paddleboarding

Varför? Stand up paddleboarding, populärt förkortat ”SUP”, är en social och lättillgänglig allroundträning som varken kräver vågor, jättekondition eller vi- dare förkunskaper och som dessutom bättrar på hållning och balans.

Kom i gång: SUP går i korthet ut på att man ståpaddlar sig fram på en överdimensionerad surfingbräda. Börja i plattvatten, lär dig grunderna och utforska omgivningen i ditt eget tempo. Börja med att paddla på knä tills du har hittat balansen. Öka takten för mer effektiv träning och pröva sedan att fånga ett vågor.

Tänk på: Finns att hyra på de flesta större semesterorter. En egen bräda kostar strax över 10 000 kr. 

Håll i formen!
Hård träning för både fysik och psyke. När du klättrar använder du minst sagt alla delar av kroppen.

Topprepsklättring

Varför? Att kämpa mot tyngdlagen 15 meter över marken är en rejäl utmaning både fysiskt och mentalt – och väldigt kul om du pallar pressen. Vare sig du tar dig an klättergymmet eller klippväggen så bjuder klättringen på en allsidig träning för hela kroppen som dessutom bättrar på din smidighet, balans och koordination.

Kom i gång: Den vanligaste – och säkraste – klätterformen både inom- och utomhus stavas topprepsklättring, där klättraren är säkrad uppifrån toppen med rep. Undvik de minsta greppen i början för att slippa överbelastningsskador. På wikisajten sverigeforaren.se finns gott om tips på bra klippklättring för nybörjare.

Tänk på: Lär dig grunderna av en auktoriserad instruktör. En grundkurs på 2–3 dagar går på cirka 2 000–3 000 kronor. Räkna med att få lägga minst lika mycket på utrustning. Mer info och lista på instruktörer hittar du på Klätterförbundet


Håll i formen!
Säkra form – och dig själv!

Siffran

4417000.

Så många meter är världens längsta mountainbike-rutt: great divide route. Rutten sträcker sig mellan Banff i Kanada och Antelope Wells i New Mexico i USA.

 

 


Första delen i vår ”Träna-i-sommar-guide” hittar du HÄR!

Dela på Facebook
Tweeta