Stenströms firar 120 år – gör 9 perfekta vita skjortor

Stenströms släpper jubileumskollektion för dig som har svårt att hitta rätt i skjortdjungeln.

Tom Cehlin Magnusson  |  Publicerad 2019-10-21 11:50  |  Lästid: 3 minuter

Den heliga graalen inom modevärlden är ett plagg som vi alla i någon form bär till vardag och fest, men som paradoxalt utgör något av det mest svåråtkomliga man kan hitta: den perfekta vita skjortan.

Ända sedan August Stenström startade en skjortfabrik i Helsingborg 1899 har ambitionen varit att hitta just den vita skjortan åt sina kunder. Fabriken blev snart den största i sitt slag i Skandinavien, och företagets skjortor har sedan dess prytt storheter som Paul Newman och Steve McQueen.

När företaget Stenströms nu firar jubileum har man tagit fram en jubileumskollektion bestående av nio olika vita skjortor. Både arv och hantverk sätts i fokus, samtidigt som man experimenterar med moderna material och mer nyskapande design. King har pratat med företagets chefsdesigner Peter Jüriado för att få veta mer.

Vad är inspirationen bakom den här kollektionen?
– Kollektionen bygger på vår historia, vi har producerat skjortor i 120 år. Den vita skjortan har så många olika användningsområden, från vardag till fest.  Vi har skapat de modeller vi gillar i allt från linne, denim, bomull/tencel till, förstås, riktigt fin bomull.

Vad utgör en perfekt skjorta?
– Tyg, passform, sömnad, knappar, foder. Alla dessa komponenter ska samspela och för mig är det känslan att bära skjortan som avgör.  Det ska kännas bekvämt och skönt att ha på sig en skjorta. Våra kragar och manschetter är lite mjukare än många andra skjortor som ofta har styvt mellanlägg. En snygg knapp i naturmaterial som pärlemor ger ett exklusivt uttryck. Det finns väl inget som är så härligt som att ta på sig en nystruken skjorta!

Vilka skjortor måste varje man ha i sin garderob? Krage, färg, material, stil?
– En riktigt snygg vit bomullsskjorta som man kan ha till både jeans, snygg kostym med slips eller chinos och blazer. En bra twillkvalitet i twofold (dubbeltvinnat garn) som bara blir bättre och bättre efter ett par tvättar. Vi förespråkar kvaliteter i dubbla 100-120-garner utan konstiga kemiska behandlingar, inte strykfritt således. En vit linneskjorta är det skönaste och bästa sommarplagget en varm dag. Funkar lika bra till badbyxor på väg från stranden som till en avslappnad sommarblazer på sommarens alla fester. En vit smokingskjorta. Välj en med veckad eller slät front eller varför inte en med krås?

Vem har varit snyggast genom tiderna i en klassisk vit skjorta?
– Antingen Paul Newman och Steve McQueen – båda bar Stenströms skjortor vid inspelningen av Skyskrapan brinner! 1974.

Stenströms har nu funnits i 120 år – hur gör ni för att hänga med?
– Vi utvecklar skjortan hela tiden; passform, kragar, tyger och knappar. Vi jobbar med de bästa vävarna och vi har en egen modern produktion som gör det möjligt för oss att utveckla och testa olika saker snabbt. Vi har investerat i nya maskiner och produktionstid för att skapa en ännu bättre produkt. Det är förstås viktigt att modegraden i plaggen är rätt, att vi hänger med i modets svängningar.

Vilka skjorttrender ser ni i dag?
– Vi ser att vi vill bära skjortan lite mer avslappnat, både vad det avser passform och material. Det ska inte vara supersmalt längre och vi ser hur tvättade skjortor med ett mjukare uttryck har blivit otroligt omtyckta. Skjortor i tyger med struktur/ytor är viktiga. Olika kragmodeller som kan bäras utan slips, som till exempel med helskuren krage, ståkrage och bowlingkrage är alla viktiga i modebilden.

Om jag bara ska satsa på en skjorta ur ert utbud, vilken ska jag köpa då?
– Vår vita basskjorta 1467, det är en twillkvalitet i twofold som fungerar bra till både kostym och blazer. Den har en tillräckligt bra struktur för att funka med ett par jeans. Den finns i många olika modeller, färger, kragar och om inte det räcker kan vi klara att göra en måttsydd skjorta efter dina önskemål.

Stenströms jubileumskollektion finns ute i butik nu.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2019-10-22 13:41