Stilexperten: Då är det okej att dricka ur flaskan

När är det egentligen okej att halsa ur flaskan? Är "brown" verkligen inte för "town"? Och var placerar man soppskeden vid dukning? Kings vett- och etikettexpert reder ut.

Per Nilsson  |  Publicerad 2018-02-15 15:42  |  Lästid: 2 minuter

När är det egentligen okej att halsa ur flaska? Jag hade en ordentlig diskussion om just det med min käresta häromdagen. Vi var inte riktigt överens, om man säger så. Jag vill hävda att det finns likheter med att äta pizza med händerna.

Fred

Var inte orolig för att ta seden dit du kommer – tvärtom. Blir du bortbjuden och varken bestick eller glas ställts fram så anpassa dig och ät och drick som värdparet. Är du på krogen? Använd både bestick och glas. Anledningarna är två: För det första så ser det trevligare ut. För det andra så blir det du dricker mycket godare om du dricker det ur glas. Dessutom minskar det risken för att söla ner dig.

/P

Jag har några kollegor som brukar säga ”Brown is not for town”. De menar att man inte ska bära något brunt i storstäder och att man absolut aldrig får ha bruna skor efter klockan 18.00. Vad tycker du om det?

London-Petter

Oroa dig inte, färgen brunt kan med gott samvete användas i storstäder. Talesättet härstammar från Londons bankdistrikt där mycket konservativa klädkoder länge rått och till viss del fortfarande råder. Svart är fortfarande en mer formell och dressad färg som många gånger passar bättre vid klassiska formella sammankomster som bröllop och begravning, oavsett vilken stad du befinner dig i.

/P

Jag har hört att man placerar soppskeden till höger om tallriken vid korrekt dukning. Är det så? Och i sådana fall, varför lägger min konservativa faster alltid soppskeden ovanför tallriken?

Jonas

Dessertbesticken placerar man ovanför tallriken. Kanske brukar ni äta någon soppa till dessert? Annars har nog faster virrat till det en aning. Förrättens och huvudrättens sked placeras till höger om tallriken.

/P

Vad tycker du man ska ha för byxor om man inte vill ha jeans till kavaj? Jag (eller rättare sagt min fru) känner att jag måste skärpa till mig och sluta använda så mycket jeans och i stället klä upp mig lite oftare.

Don T

Satsa på ett par manchesterbyxor, ett par chinos eller ett par flanellbyxor. Färg väljer du efter hur kavajen ser ut.

/P

Dela på Facebook
Tweeta