Stor Andy Warhol-utställning öppnar på Fotografiska

Utställningen ska fokusera på konstnärens fotograferande.

Tom Cehlin | Foto: Getty Images.  |  Publicerad 2022-02-24 14:51  |  Lästid: 2 minuter

På ganska många sätt råder det väl ständigt någon slags mild Andy Warhol-feber, en konstnär som ingen verkar kunna få nog av, men nu i vår verkar den nå rent hälsovådliga nivåer.

Blake Gopniks hyllade biografi om den amerikanske konstnären kommer på svenska under hösten, och i dagarna kom den första trailern för den Netflix-producerade dokumentärserien The Andy Warhol Diaries som kommer i sex delar under våren.

I serien har man låtit Warhol själv berätta sin historia, på sätt och vis: Warhols röst har återskapats genom en AI-baserad teknik som förvandlar text till digitalt tal. Man har sedan blandat detta med skådespelaren Bill Irwins röst för att få till en spöklik imitation av Warhol, som läser upp fragment ur hans dagbok.

I slutet av mars öppnar också Fotografiska utställningen Photo factory – En ny bild av Andy Warhol. En utställning som utlovar att visa personen Andy Warhol bortom Campbell-burkar och Brillo-boxar. Man har nämligen valt att lyfta fram hundra fotografier tagna mellan 1960 till 1997 från hans privata kamera.

Hans ikoniska polaroidbilder på bland annat Grace Jones, Keith Haring och Jean-Michel Basquiat syns tillsammans med bildserier från fotobås, gelatinsilvertryck och de legendariska ”screen test”-filmerna på bland annat Lou Reed och Edie Sedgewick från mitten av 60-talet.

Utställningen går upp den 25 mars och pågår till den 21 augusti.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2022-02-24 15:31