Överläkaren och succéförfattaren Anders Hansen på omslaget av Kings stora höstnummer

Anders Hansen, överläkare i psykiatri och hyllad författare, pryder omslaget av nya numret av King. Läs ett utdrag ur intervjun som är ute i butik nu.

Rasmus Blom  |  Publicerad 2020-09-01 16:02  |  Lästid: 3 minuter

Författare, föreläsare och folkbildare. Nya numret av King frontas av civilekonomen och överläkaren Anders Hansen. Med boken ”Hjärnstark – Hur motion och träning stärker din hjärna” som sålt i 600 000 exemplar och Sommarpratet från 2019 med 3,1 miljoner lyssningar har Anders Hansen blivit något av en rockstjärna inom populärvetenskapen.

Här kan du läsa ett utdrag ur omslagsintervjun som gjordes av Rasmus Blom och fotograferades av Andreas Johansson.

Du har sagt att våra hjärnor inte har förändrats nämnvärt på 20 000 år och formades under en tid när vi skulle överleva svält, våldsamheter och pandemier. Skulle du säga att vi var mer i vårt rätta element nu under coronakrisen?

– Det är en jäkligt bra fråga. Jag tror det. Den värld som formade oss var ett helvete. Hälften tros ha dött före 10 års ålder och medellivslängden var 30 år. Det folk dog av var inte hjärninfarkt och cancer – det var svält, infektioner och mord, vilket har gjort att vi har utvecklat en rad försvarsfunktioner mot just det. Om man tar svält som exempel har det varit det enskilt största hotet mot oss. Det gör att vi har ett oändligt sug efter kalorier, vilket i dag leder till att överviktsproblemen exploderat. Historiskt sett har övervikt varit ett totalt obefintligt hot. Vissa frågar sig varför de är lata och inte orkar gå ut och springa, men det är för att hjärnan är utvecklad för att spara på kroppens energi. Hjärnan tolkar all viktnedgång som hotande svält och därför är det så svårt att banta, oavsett hur överviktig man är. Det är naturligt att vara lat. Nu har vi dessutom gjort det så bekvämt för oss att maten levereras hem till dörren och vi har tagit bort de sista stegen med hjälp av elskotrar. Där behöver vi hitta smarta sätt för att få in fysisk aktivitet i vardagen igen.

– Vad gäller infektioner har vi bara de senaste 2 000 åren haft gigantiska pandemier. Spanska sjukan tog ett par procent av alla européers liv och digerdöden nästan hälften. Vi är ättlingar till dem som överlevde. Dels har vi ett bra immunförsvar och dels bär vi på en djup rädsla för folk som är infekterade. Det gjordes en studie där man injicerade folk med ett ämne som gjorde att de fick influensaliknande symtom. Sedan tog man ett foto på personen före och efter injektionen. När man visade folk de här två bilderna kunde de ofta peka ut den friska respektive sjuka trots att fotot bara togs någon timme efter injektionen, innan sjukdomen bröt ut. Vi har med andra ord otroliga känselspröt för att upptäcka infektioner hos andra. Hur djupt rotad den infektionsrädslan är fick vi se under corona-krisen när hela världen stängde ner. Fysisk inaktivitet dödar mellan 3 och 5 miljoner människor varje år, enligt WHO. Ändå tar vi inte det hotet på lika stort allvar. På samma sätt är vi inte utvecklade att förstå att vi kan påverka klimatet, så vi struntar i det och nu håller vi på att köra ner i diket även där. Men infektionssjukdomar är en evig plåga som vi människor förstår direkt och som får oss att agera snabbt och handlingskraftigt.

Vad blir konsekvenserna av coronakrisen?

– Under coronakrisen såg vi att färre sökte hjälp för hjärtinfarkt, cancer och stroke, men även för mental ohälsa. Förmodligen för att folk inte vågade besöka sjukhus med risk för att bli smittade. Därför kan det nog komma en till kurva att platta till nu i efterhand i form av psykisk ohälsa. Folk har varit ensamma, sjukhuspersonal har pressats extremt hårt och vissa har legat sjuka med intensivvård, som i sin tur kan leda till posttraumatisk stress. Utöver det har du alla som förlorat jobbet. Den kommande tiden kan bli tuff.

Hur allvarliga tror du att konsekvenserna blir?

– Tumregeln brukar vara att i krig minskar självmord och i lågkonjunktur ökar de. Under finanskrisen 2008 tog 10 000 människor i Europa sina liv, däremot ökade inte självmorden i Sverige. Men man bör vara beredd på en ökad belastning.

King nr 3/2020 är ute i butik och på Readly nu.
Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2020-09-01 16:09