Marockanske världsstjärnan Hassan Hajjaj om samarbetet med svenska Happy Socks

Marockanske fotografen och konstnären Hassan Hajjaj har samarbetat med några av världens största modehus – nu gör han strumpor med svenska Happy Socks. För King berättar han om den färgsprakande kollektionen.

Rasmus Blom  |  Publicerad 2021-10-31 12:02  |  Lästid: 3 minuter

Svenska strumpmakarna Happy Socks fick en hel värld att bära färgglada strumpor. Även den gråaste av kontorsnissar fick plötsligt chans att leva ut sina mer excentriska sidor genom ett par chockrosa bomullsstrumpor prydda av vattenmeloner och bananer.

Nu inleder varumärket ett samarbete med den marockanske fotografen och multikonstnären Hassan Hajjaj – eller ”Marrakech svar på Andy Warhol” som han också kallas. Hassan Hajjajs foton har synts på omslaget av Vogue och hans konst hänger på Brooklyn Museum, Los Angeles County Museum of Art, Victoria and Albert Museum i London och inte minst Fotografiska i Stockholm. Han driver även egna modevarumärket Andy Wahloo med vilket han nu lanserar strumpor ihop med svenska Happy Socks.

Som alltid när det gäller Happy Socks är temat lekfullt och färgerna många. Hassan Hajjaj har bland annat inspirerats av de färgstarka marknaderna i marockanska Marrakech inför skapandet av de fyra strumpmodellerna i organisk bomull.

King tog ett snack med den prisbelönta fotografen och konstnären.

– Det var ingen tvekan om att tacka ja när Happy Socks frågade om vi skulle samarbeta. Strumpor har faktiskt alltid varit en del av min konst, så jag har alltid velat designa egna någon gång. Happy Socks utstrålar samma energi som min konst. Jag tycker vi båda representerar samma saker, säger Hassan Hajjaj till King.

Vad har du inspirerats av under arbetet med kollektionen?

– Inspirationen kommer från min resa genom livet. Människor, konst, musik, film, mode, mat, resor, marknader, fotografi, lycka, sorg och allt runt omkring mig! Med den här kollektionen vill jag också presentera mitt eget varumärke Andy Wahloo för världen, ett varumärke som föddes i medinan i Marrakech. Kollektionen med Happy Socks består av roliga strumpor som representerar min kultur och gatorna i Marrakech.

Vad är din relation till svenskt mode annars?

– Tyvärr har jag ingen närmare relation till svenskt mode förutom just Happy Socks, men jag skulle gärna lära mig mer!

Du har samarbetat med artisten Billie Eilish bland en lång rad andra framstående personer och varumärken. Hur var det att jobba med henne?

– Det var väldigt normalt bara. Jag behandlar alla jag möter på samma sätt. Jag gör ingen skillnad på folk och folk.

Vad har du annars på gång framöver?

– Jag håller precis på att öppna mitt eget ställe. Det kommer bli ett konstgalleri, ett te-hus och en butik, allt under ett och samma tak i Marrakech. Dessutom arbetar jag med en dokumentär om Gnawa och Capoeira!

Gnawa är den marockanska dansen som vi ser i kampanjvideon för Happy Socks-samarbetet?

– Ja, jag älskar Gnawa och ville visa upp något med marockanska rötter för världen. Kampanjfilmen ackompanjeras även av traditionell Gnawa-musik. Det känns fantastiskt att få visa strumporna och samtidigt min kultur.

Happy Socks x Andy Wahloo finns på Happy Socks hemsida och i utvalda Happy Socks-butiker.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2021-10-31 12:07