10 svenska designhotell för säsongens snyggaste staycation

Ska du sitta i karantän kan du lika gärna göra det med stil. Vi listar 10 svenska designhotell för säsongens snyggaste staycation.

Joel Ågren  |  Publicerad 2020-10-30 10:00  |  Lästid: 6 minuter

Treehotel (Harads, Norrbotten)

Tioårsjubilerande Treehotel i norrbottniska Harads är en barndomsdröm i lyxförpackning. Hit vallfärdar såväl Hollywood-kändisar som naturvurmande designnördar för att tillbringa natten i något av hotellets spektakulära rum högt upp bland tallkronorna. Bo som en fågel i Bird’s nest, ta en nattlig tur i UFO eller trolla bort dig i spektakulära Mirror Cube. Eller varför inte boka The Cabin, ett kapselformat dubbelrum med storslagen utsikt över Luleälvens dalgång? Endast fantasin, och din plånbok, sätter gränserna.
Från 5 200 kr. 
treehotel.se

Wanås (Knislinge, Skåne)

Wanås har omskrivits som ett av världens bästa nyöppnade hotell av bland annat Condé Nast, och det finns ingen anledning till fake news-alarmism. Hotellet – inhyst i två kulturbyggnader från 1700-talet– har elva individuellt inredda dubbelrum, där rymliga sängar, samtidskonst och specialdesignade möblemang av Christian Halleröd möter kalkstensgolv, trädetaljer och metertjocka stenväggar. En oas i snapphanesko-garna där historiens vingslag väger tungt. Missa inte den utmärkta hotellrestaurangens säsongsmeny, med fokus på lokalproducerade råvaror, eller en vandring i den välrenommerade skulpturparken Wanås Konst som inleds med Yoko Onos önsketräd. Skulle vädret skifta till det sämre finns det rikligt med regnkläder från Stutterheim och gummistövlar från Hunter till låns för hotellets gäster.
Från 1 550 kr per person.
wanasrh.se

Foto: Magnus Mårding

Ett hem (Lärkstaden, Stockholm)

Skandinaviska designklassiker, modern konst, lammskinn, boktravar och vintagefynd – så här ska ett hem se ut! Att ta in på den ståtliga patriciervillan från 1910 är sannerligen inte billigt, men så räknas också det Ilse Crawford-inredda townhouset i Lärkstaden som ett av världens främsta lyxhotell. En uppvisning i skandinavisk smakfullhet och Fingerspitzengefühl, med service i världsklass och hemtrevlighet i abundans. Det kändistäta hotellets tolv rum är alla individuellt inredda, vissa med egen eldstad och balkong, men det är sällskapsytorna som lockar mest. Blanda dig en drink i The honesty bar och slå dig ner framför den sprakande öppna spisen i vardagsrummet eller be någon av privatkockarna om ett kvällssnack i orangeriet och känn dig som hemma. Ett bevis så gott som något för att exklusivitet inte nödvändigtvis behöver vara exkluderande.
Från 3 900 kr per natt.
etthem.se

Foto: Magnus Mårding

Vipp Shelter (Immeln, Skåne)

Från dansk pedalhink till designhotell på skånska vischan. Danska inredningsföretaget Vipp, mest känt för sina formstarka toalettillbehör, har drivit hotellverksamhet vid sjön Immeln utanför Kristianstad sedan 2018. Ett mikrohus på 55 kvadratmeter ritat av Morten Bo Jensen, med den skånska lövskogen som närmaste (och enda) granne. Vipp själva beskriver boendet som ”en batteristation för människor”. En fullt rimlig hisspitch med tanke på vad som erbjuds: en digital detox mitt i naturen, med pittoreskt sjöläge, sprakande eldstad och öppningsbara glasväggar. Syftet är tydligt: Här checkar du in för att checka ut. När du tagit in på Vipp Shelter är hotellet fullbelagt, men någon lappsjuka lär det knappast bli tal om – på Vipp Shelter har du bara råd att stanna i två nätter.
Från 10 000 kr för två nätter.
vipp.com/en/hotel/vipp-shelter

Blique by Nobis (Vasastan, Stockholm)

Från betongdepp till designpepp: området mellan S:t Eriksplan och Hagastaden, även känt som Stockholms inofficiella galleridistrikt, har fått sig ett välförtjänt uppsving. Mycket tack vare stans senaste hotelltillskott, Guldstol-vinnaren Blique by Nobis – ett modernt och överraskande prisvärt designhotell inhyst i Philips tidigare kontorshus och magasinlokal, ritad av välrenommerade arkitekten Sigurd Lewerentz år 1930. Namnkunnige Gert Wingårdh står bakom den strama upprustningen, där funkisinslagen mjukats upp med naturmaterial och designklassiker från Carl Hansen och Charles och Ray Eames och inredningen går i färgskalan natur, svart och brunt. Blir du mätt på betongvyn från hotellrummet rekommenderas en hissresa upp till takbaren Arc, med imponerande panoramautsikt över huvudstaden och en välförtjänt topp 10-placering på Forbes lista över världens bästa takbarsnyheter i ryggen.
Från 1 490 kr per natt.
bliquebynobis.se

Foto: Beatrice Graalheim

Bergaliv (Orbaden, Hälsingland)

I en gammal skidbacke i hjärtat av Hälsingland står Bergaliv Lofthuset, ett minimalistiskt retreathus högt uppe på Åsbergets topp med imponerande utsikt över Ljusnans dalgång. Det 10 meter höga timmerhuset om 14+14 kvadratmeter, ritat av arkitekten Hanna Michelson, består av en väggfri utkiksdel och en väderskyddad övernattningsdel med värme, el och kallvatten. Inredningen är spartansk, träslagen ljusa och feng shuin påtaglig. Sängplatserna ordnas på futonmadrasser som dagtid hängs upp på väggen för att frigöra yta, och en träbänk i vinkel tjänstgör som både viloplats och sittplats. Den portabla lampan Mayday från Flos är en av få designprylar i rummet, men här är det å andra sidan naturen och lugnet som spelar huvudrollen. Skulle stressnivåerna mot förmodan ligga högt även efter en natt i träkojan så inkluderar även priset tillgång till spaavdelningen på närliggande Orbaden Spa & Resort för en dag. 
Från 2 325 kr per person.
bergaliv.se

Ellery Beach House (Lidingö, Stockholm)

Stockholm har blivit med beach resort – mitt i brinnande corona-tider. Platsen är Elfviks udde på Lidingö 20 minuter från city, och känslan som eftersträvas är ”en stökig och charmig blandning av Malibu, Mad Men, fotografen Slim Aarons, drunken sportsman och Beyoncé”, enligt Jonas Stenberg, vd på ESS Group, som även ligger bakom framgångskoncept som Steamery i Västerås och Hotel Pigalle i Göteborg. En charmig retreat med inspiration från amerikansk 60- och 70-talsestetik med fyra barer, två restauranger, 122 rum och bossanova--toner från högtalarna. Tajmingen för en hotellöppning kunde onekligen varit bättre, men kanske är det just poolhäng, padelbanor och Palm Springs-vibbar som stockholmarna behöver just nu. Ellery Beach House blir hotellgruppens tionde destination, och den första i huvudstaden, med planerad öppning i augusti.
Från 795 kr per person.
ellerybeachhouse.com

TypeO Loft (Ystad, Skåne)

Den 1 juni öppnade skånska design- och kommunikationsbyrån TypeO Skånes (och Sveriges?) mest stilsäkra bed and breakfast. TypeO Loft, som utgör en fristående del av den gråstenslada från 1842 där grundarparet lever och verkar, är en lantlig retreat på 50 kvadratmeter med triangelformad glasfasad och öppen planlösning. Utsikten från enrummaren är värd en bokning i sig, och fattar du tycke för inredningen (vem gör inte det?) går det mesta på loftet – från vintagemöbler till husgeråd – utmärkt att köpa med sig hem. Är du kulinariskt lagd finns det färdigkomponerade måltids-kit med färska ingredienser från lokala mathantverkare att förbeställa inför ditt besök. En perfekt anledning att testköra det platsbyggda köket från Nordiska Kök, som hämtat ur Residence Magazines senaste nummer.
Från 1 250 kr per natt.
typeo.se/stay

Foto: Mike Karlsson Lundgren

Hotel Pigalle (Göteborg city)

Rumsnyckeln till det pilska botiquehotellet Pigalle i centrala Göteborg säger allt: något nyckelkort eller kodlås är det inte tal om – nej, här är det mässingsstump med gardintofs som gäller. Moulin Rouge-vindarna blåser friskt från att man kliver in i
lobbyn, som såklart även extraknäcker som cocktailbar, och den svulstiga stämningen smittar även av sig på inredningen: sammetsgardiner, heltäckningsmattor, dunkel belysning, mustiga oljemålningar samt guldkranar på marmorbeklädda toaletter för snarare tankarna till en fransk belle époque-bordell än ett skandinaviskt designhotell. En egensinnighet som piggar upp. Missa inte frukosten på hotellets utmärkta restaurang Atelier på våning fyra. Eller de alkoholstinna drinkarna på takbaren, för den delen. Trés bien.
Från 890 kr per natt.
hotelpigalle.se

Fabriken Furillen (Lärbo, Gotland)

I en gammal kalkstensfabrik på nordöstra Gotland ligger Fabriken Furillen – en industriell designdröm i betong och sten och 50 nyanser av grått som rimmar perfekt med det karga kalklandskapet på den cirka 500 hektar stora halvön. Hotellet grundades av fotografen Johan Hellström, som först planerade att använda den nedlagda fabriken för sina mode- och reklamfotograferingar. Det slutade med att han köpte hela ön. I dag har Fabriken Furillen 14 rum tillgängliga för gäster, samtliga smakfullt inredda i avskalade naturmaterial, med Hästenssängar och braskamin för maxi-mal avkoppling. För den mer spartanskt lagde i behov av en digital detox finns här även eremitkojor: enkla trästugor utan vare sig el, toalett eller rinnande vatten. Nytt för i år är ginbaren, som endast serverar Gotlands första gin – Hellström Gin – skapad av Johans dotter Elisabeth, med handplockade ingredienser från ön.
Från 2 850 kr per natt.
furillen.com

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2020-10-30 11:18