Svenskar drack ovanligt mycket i somras – visar ny rapport

Ny undersökning visar att nästan 4 av 10 svenskar drack alkohol 3-4 gånger i veckan eller oftare under semestern i somras. Enligt Systembolaget har det att göra med rekordvärmen från juli och augusti.

Marlon Appelgren  |  Publicerad 2018-09-03 12:56  |  Lästid: 2 minuter

Den rekordvarma och torra sommarren har enligt en ny undersökning av IQ, resulterat i en ökad alkoholkonsumtion för svenskarna under semestermånaderna. Nästan 4 av 10 vuxna uppgav att de drack alkohol 3-4 gånger i veckan eller oftare under semestern. 

Mest dracks det i åldersgruppen 35-54 år. Där uppgav hela 41 procent av de som deltog i undersökningen att de druckit alkohol 3-4 dagar i veckan under semestern.

– Det är naturligt att man dricker mer när man är ledig och kanske utomlands. Men jag pratar med dem som jobbar med behandling av alkoholism och de har högsäsong nu så här efter semestrarna. Folk har svårt att koppla bort alkoholen och det blir ett ångestbeteende man har svårt att bryta, säger Karin Hagman, vd på IQ, i ett pressmeddelande.


Sommarförsäljningen av alkohol – 10 procent mer än tidigare år

Och jämför vi med tidigare år går det enligt studien att se en tydlig generell ökning gällande alkoholkonsumtionen i Sverige. Något som enligt både IQ och Systembolaget har att göra med rekordvärmen som slog in över landet i månaderna juli och augusti.

– Det beror på den ovanligt varma sommaren, vår försäljning har främst ökat i vin, öl och alkoholfria drycker, säger Lennart Agén, presschef för Systembolaget till SVT.

Äldre drack mer alkohol

De yngre uppgav i mindre utsträckning än de äldre att de druckit alkohol ofta under semestern. Och ingen av de svarande mellan 18–34 år uppgav att de druckit alkohol varje dag, jämfört med fem procent av dem över 35. Studien visar även att män har druckit oftare än kvinnor under sommaren. 39 procent av männen som svarade drack mer än varannan dag, medan hos kvinnorna var det 33 procent.


Dela på Facebook
Tweeta