Svenskar har Nordens mest översvämmade garderober

Svenskar har Nordens mest översvämmade garderober – ändå har 8 av 10 upplevt att de inte har något att ta på sig.

Rasmus Blom  |  Publicerad 2016-02-22 15:26  |  Lästid: 3 minuter
Svenskar har Nordens mest översvämmade garderober
Svenskar har mest ”problem” med överfulla garderober. Foto: Bigstock

9 av 10 svenskar har onödigt mycket kläder och skor och många har till och med svårt att stänga garderobsdörren. Ändå vittnar 8 av 10 om att de upplevt känslan av att inte ha någonting att ta på sig. Det visar Elfas nordiska undersökning Förvaringsrapporten 2016.

Drygt 4000 personer från Sverige, Danmark, Norge och Finland har deltagit i studien. Resultatet visar tydligt att invånare i samtliga nordiska länder brottas med för mycket kläder och skor som varken matchar behov eller förvaringsmöjligheter. Alla är dessutom överens om att det ställer till bekymmer i vardagen.

Svenskar har Nordens mest översvämmade garderober

Problemen med onödigt mycket kläder och överfulla garderober är störst bland svenskar. Hela 86 procent anser sig ha för mycket kläder och skor, vilket kan jämföras med 75 procent av danskarna.

Har för mycket kläder/skor som de inte använder regelbundet

Svenskar: 86%

Finländare: 79%

Norrmän: 78%

Danskar: 75%

Svenskar har Nordens mest översvämmade garderober

Trots överflödet av kläder och skor visar Förvaringsrapporten att det råder stor osäkerhet när invånarna i Norden ska klä sig. Hela 8 av 10 svenskar vittnar om känslan ”jag har ingenting att ha på mig”, vilket är högst andel bland alla länder.

Har känt ”jag har ingenting att ha på mig”

Svenskar: 81%

Finländare: 78%

Danskar: 71%

Norrmän: 69%

Svenskar har Nordens mest översvämmade garderober

Bland de som anser sig ha för mycket kläder säger mer än var tredje svensk att de till och med haft svårt att stänga garderobsdörrar och lådor.

Haft problem att stänga garderobsdörr/låda på grund av för mycket kläder/skor

Svenskar och norrmän: 36%

Danskar: 33%

Finländare: 29%

Svenskar har Nordens mest översvämmade garderober

I genomsnitt äger vi elva par byxor och 21 tröjor, men använder bara sex par byxor respektive tolv tröjor regelbundet.

– Vi kan konstatera att danskarna har färre överflödiga plagg i garderoben än oss och samtidigt lättare att klä sig. Vi svenskar framstår som riktiga samlare och har säkert ett och annat att lära av våra grannar, säger Christine Dahlman, förvaringsexpert, Elfa.

Förvaringsrapporten visar också att många nordbor är öppna för en ny och betydligt mer hållbar livsstil. Majoriteten av svenskarna (58%) säger att de kan tänka sig att leva med hälften så mycket kläder och skor som de har idag. Mest positiva till en kraftigt nedbantad garderob är finländarna (63%) medan norrmännen är minst positiva (41%).

– Det blir både roligare och lättare att välja kläder om du investerar några timmar i att rensa och organisera din garderob. Dessutom frigörs tid som kan användas till betydligt roligare aktiviteter än att rota bland klädhögarna. Ett bra tips när du skall rensa är att sätta upp delmål. Ta en låda, hylla eller viss typ av kläder i taget, säger Christine Dahlman.

Läs mer:

Därför ska du aldrig tvätta dina jeans

Dela på Facebook
Tweeta