Sveriges bästa pizza är korad – här kan du äta den

Den innehåller lammkorv, sparris, ramslök och citronkräm.

Magnus Kvandal  |  Publicerad 2018-05-02 08:23  |  Lästid: 2 minuter

Sveriges bästa pizza bakas av Amir Bozaghian på restaurang Vezzo i Umeå. Detta enligt juryn i det årliga sverigemästerskapet i pizzabakande, som arrangerades i slutet av april.

Den vinnande pizzan har namnet Estate, det italienska ordet för sommar. Bottnen är gjord på surdeg, och toppingen består av mozarella, lammkorv, vindelrökt sidfläsk, sparris, ugnsbakad lök, ramslök, citronkräm och krasse.
– Sommar för mig är sparris, potatis och lammsalsiccia på grillen. Jag ville att den skulle smaka som när du sitter ute i trädgården och äter, men på en pizza i stället för en tallrik, sa Amir Bozaghian till TT efter tävlingen.

Han började baka pizza när han öppnade sin restaurang i Umeå för fem år sedan. Han visste vilken typ av pizza han ville göra, men inte hur han skulle baka den, berättade han för TT.
– Hemligheten är att testa sig fram och våga misslyckas. Degen är viktigast, det är där du sätter din prägel, sa han.

Övriga finalister i årets tävling:
2:a plats: Oscar Laving, Gastropizza, Norrköping
3:e plats: Giorgio Paoli, Vallentuna
4:e plats: Mattias Paulsson, Restaurang Asplund, Solna

Här är vinnarens tips för en lyckad pizza hemma

1. Låt pizzabaket ta tid och gör degen själv i stället för att köpa den färdig. Ge inte upp om du misslyckas första gången du försöker.

2. Att baka pizza är en social aktivitet som till största delen handlar om att umgås och att göra någonting tillsammans. Det kan egentligen aldrig bli fel, oavsett vad du lägger på pizzan.

3. Använd färska tomater från Sverige under säsong. Under resten av året är det bättre att satsa på tomater på burk av ett finare märke, gärna sorten San Marzano som växer i ett bördigt område nära vulkanen Vesuvius i Italien.

 

Fakta: Pizza-SM

Tävlingen arrangeras årligen av tidskriften Fast Food Magazine tillsammans med folk från branschen. Finalisterna får komma till mässan Gastro Nord i Stockholm, där de tio minuter på sig att baka en pizza som sedan bedöms av en jury. Kvalitet, fantasi och prestation bedöms.

 

Dela på Facebook
Tweeta