Ta chansen och var med i världens första snus-VM

Bild på snus

Har du alltid drömt att ditt egentillverkade snus ska saluföras över hela landet? Nu har du chansen när Snus-VM går av stapeln!

Joakim Almén  |  Publicerad 2019-08-20 13:34  |  Lästid: 2 minuter

Visst kan man lätt argumentera för att snus är en av Sveriges mest älskade produkter. Sedvänjan sitter starkt. Det som högst eventuellt, men också högst troligt, började med att din pojk- eller flicklagstränare i fotboll tryckte upp en ettan lös under läppan vid sidlinjen på en lerig sjumannaplan har utvecklats till ett flitigt portionssnusande samhälle, där smaksatt snus och så kallat vitt snus idag samsas med tidlösa klassiker som General i snuskylen.

Fotbollsprofilen Glenn Strömberg: en snusare av hög rang.

Som inom de flesta gebit finns det en hängiven skara som tar sitt intresse till nästa nivå. De flesta av oss vet nog någon vi känner som någon gång gett sig på att försöka tillverka sitt eget snus. Ekonomiskt, hållbart och, förhoppningsvis, ett smakfullt resultat. Och där kan det verkligen stanna. Men icke. Nu utropar snussajten Snusbolaget.se ett Snus-VM – världens första! – där snusmixologer landet över får mäta sin hemmatillverkade tobak mot andras lika hemmatillverkade tobaksprodukt.

I Snus-VM kan du tävla i två olika kategorier: lössnus och portionssnus. Tävlingsreglerna ter sig hyfsat tydliga: du tillverkar ditt eget lös- eller portionssnus och skickar in till Snusbolaget. En jury väljer sedan vinnarna, där vinnande snus produceras av AG snus och säljs till allmänheten på Snusbolagets hemsida. Dessutom går all vinst från de sålda dosorna oavkortat till en välgörenhetsorganisation som vinnarna själva väljer.

Så gör du för att delta i Snus-VM:

  • Fixa ett deltagarkit för 19 spänn via arrangörens hemsida. Kiten innehåller instruktioner, två tomdosor, ett frankerat kuvert och ett receptblad där du själv fyller i hur snuset har gjorts och vilka ingredienser som använts. I deltagarkitet skickas det med med två tomdosor – du kan alltså tävla i både portions- och lössnuskategorin om du önskar.
  • Gör ditt snus. Har du inget snus hemma rekommenderas neutrala snussatser som du själv smaksätter med hjälp av aromer.
  • Fyll den medföljande dosan/dosorna med snus och lägg i denna tillsammans med receptbladet i det frankerade kuvertet och lägg på postlådan.

Snus-VM pågår från 15 augusti till 20 september. Mer information om tävlingen hittar du på Snusbolaget.se.

Artikeln publicerades först på Café.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2019-08-21 16:09