Ta rygg!

En vältränad rygg tillsammans med en vältränad mage ger schysst hållning.

Redaktionen  |  Publicerad 2007-01-30 08:41  |  Lästid: 2 minuter
Kings träningsredaktör, Therese Eijvergård:
– Lägg alltid en övning för ländryggen sist i passet, eftersom det är den muskeln som stabiliserar överkroppen i alla övningar. Annars kan du skada dig.
Det tekniska utförandet är svårare i ryggövningar än i andra muskelgrupper eftersom det är lätt att bicepsmuskeln tar över arbetet och du blir trött i underarmar och biceps innan du tröttat ut ryggmusklerna.
– För att uppnå maximal kontakt krävs en bra teknik och god kroppsuppfattning. Vilket du får med mycket övning.
De muskler du tränar i hög rodd har stor betydelse för din bröstryggshållning vilket i sin tur påverkar din nacke och ländrygg. Har du problem med nacken eller ländryggen kan det vara ett hållningsfel i bröstryggen som kan vara orsaken.
Chins
Tränande muskel främst M. Latissimus dorsi
Utförande Fatta stången med ett brett grepp med handryggen bakåt. Starta hängande med utsträckta armar och axlar. Häv dig upp tills hakan är ovan stången, håll emot på vägen tillbaka. Upprepa.
Antal 12 gånger, 3 set.
Tänk på Sträck ut axlarna i startpositionen.
 
Hög rodd
Tränande muskel M. Rhomboideus och M. Latissimus dorsi.
Utförande Greppa stången lite utanför axelbredd. Tänk tre moment:1.Dra stången tills du kommer upp i rak rygg samt raka armar. 2. Bak med axlarna 3. Dra stången mot bröstet och pressa ihop skulderbladen. Gå tillbaka till startpositionen och sträck ut ryggen lätt. Upprepa.
Antal 12 gånger, 3 set.
Tänk på Att hålla axlarna sänkta nedåt och bakåt. Hålla underarmarna parallella med golvet när de dras bakåt. Samt hålla handlederna raka.
FAKTA RYGG
Ryggen kan delas in i tre större muskelgrupper: skulderfixatorerna, den breda ryggmuskeln samt de djupa ryggmusklerna. 
Skulderfixatorerna består främst av Trapezuis nedre och mellersta del samt Rhomboideus major och minor. Deras funktion är att dra ihop skuldebladen.
Den breda ryggmuskeln bildar den bakre väggen i armhålan och ger dig vingar. Funktionen är att nedåtföra överarmen från en position ovanför kroppen och att bakåtföra överarmen från en position framför kroppen.
De djupa ryggmusklerna är de två limporna som bildas på var sida längst ryggraden. Funktion är att sträcka i ryggraden.

Av: Text: Therese Eijvergård, Illustration: Magnus Fallgren

Dela på Facebook
Tweeta