”Tårtgeneralen” etta på biotoppen – sågas av allergiker

Filip och Fredriks långfilmsdebut "Tårtgeneralen" gick raka vägen in på biotoppen efter premiären förra veckan. Men Astma- och allergiförbundet är inte nöjda.

Magnus Kvandal  |  Publicerad 2018-03-13 11:01  |  Lästid: 1 minut

”Tårtgeneralen” har gjort succé på landets biografer efter premiären förra veckan och gick raka vägen in som etta på listan över helgens mest sedda filmer, före ”Black Panther” och ”Coco”. 

Men alla är inte lika förtjusta. I ett pressmeddelande kritiserar nu Astma- och allergiförbundet filmen för att förminska personer med allergier. 
– Det vi reagerar på är den förminskande och nedvärderande bilden av personer med astma, allergi och överkänslighet. Det är sjukdomar vi talar om och i vissa fall funktionsnedsättningar. Skulle det skojas om personer med epilepsi, diabetes eller hjärtsjukdom? Nej, knappast, säger förbundets ordförande Maritha Sedvallson i pressmeddelandet.

Det hon reagerar på är en scen i filmen där Mikael Persbrandts karaktär Hasse P går in på ett café och möter en kvinna som klagar på att han luktar mycket parfym, varpå han svarar att det är poängen.

Fredrik Wikingsson säger till Aftonbladet att det inte var deras mening att förminska folk med allergier.
– Jag förstår att det är ett helvete för människor med allergi. Men att karaktären Hasse P luktar mycket parfym och tycker att poängen är att lukta mycket, det är ju inte ett sätt för oss att trivialisera folk med doftallergi, säger han till tidningen. 

 

Läs också: 

Dela på Facebook
Tweeta