Tidlösa trotjänare: Därför ska du satsa på en frescokostym i sommar

Kings Andreas Weinås hyllar basplaggen som alltid håller stilen. Den här gången: Frescokostymen.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2024-06-11 11:14  |  Lästid: 3 minuter

Har ni som jag ofta romantiserat stilikoner som Cary Grant i mellangrå kostym, vit skjorta och en solbränna som Valentino skulle döda för? Inte sällan var dessa ko­­stymer producerade i ullkvaliteten fresco, en i dag varumärkesskyddad serie av tyger från Huddersfield i Storbritannien som var revolutionerande i sin förmåga att hålla sig såväl skrynkelfria som svala i varmare temperaturer.

Frescotyget utvecklades av J&J Minnis i Huddersfield under början av 1900-talet. Vid denna tid fanns inte dagens tekniska framsteg inom lätta sommartyger, vilket gjorde de flesta kostymer och kavajer med brittisk uppbyggnad extremt varma under sommarhalvåret. 

Andreas Weinås i en lätt och luftig frescokostym. Foto: Andreas Johansson

Frescoullen var revolutionerande i det avseende att den bestod av hårt tvinnad och inte sällan grövre ullfiber som, när den vävdes, fick en naturlig motståndskraft mot skrynklor. Tygernas andra avgörande egenskap var att de kunde vävas glest, vilket tillät luft att enkelt strömma igenom tyget och därmed gjorde dem betydligt svalare än andra ullkvaliteter. Sist men inte minst är frescotyger extremt slitstarka i jämförelse med borstade ulltyger i finare och tunnare fiber. Kombinationen av dessa tre egenskaper gjorde frescoullen till det perfekta alternativet för formella kostymer under sommarhalvåret. 

Frescoullen kan i dag vävas i flera olika metervikter, från 250 g/m upp emot det dubbla för de allra grövsta tygerna. Äldre frescotyger låg i regel på 350–550 g/m.

Några av de stilikoner som främst förknippas med frescokostymer är ovan nämnde Cary Grant i Hitchcock-klassikern North by Northwest och Sean Connery i hans tidiga Bondfilmer. Bägge i grå kostymer, krispig vit skjorta med cutawaykrage och en sober, något smalare slips i sann 50/60-talsanda.

Inspiratören Cary Grant i frescokostym tillsammans med Eva Marie Saint under inspelningen av North by Northwest från 1959. Foto: Getty Images

Fresco är i dag en serie av tyger från företaget Huddersfield och Hardy Minnis, men kategorin high twist wools, som består av samma typ av hårt tvinnade ullgarner som fresco, går i dag att finna hos flera av de största tygleverantörerna.

Fresco produceras inte bara i ett flertal olika vikter, utan även i en uppsjö av färger för såväl formella som lediga plagg. Mest klassisk är den mellangrå nyansen, men tyget passar även utmärkt i mörkare eller ljusare nyanser, beroende på användningsområde. Många entusiaster överväger även fresco i nyansen svart när de syr upp en smoking, men då gärna med inslag av mohair i tyget för att få en ökad lyster i kombination med ett fantastiskt fall. 

Alternativen

1. Blugiallo, Mid-grey Fresco suit

10 390 kr.

2. Anglo-Italian, Single-Breasted Navy High Twist Wool

20 112 kr.

3. The Armoury, Model 6 High Twist Wool

22 400 kr.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2024-06-11 11:18