Tom Fords nya lyxklocka är helt gjord av skräp

Varje år slängs 11 miljoner ton plast i haven. Modemagnaten Tom Ford har bestämt sig för att göra något åt saken.

Rasmus Blom  |  Publicerad 2021-01-20 07:17  |  Lästid: 2 minuter

Mode- och filmskaparen Tom Ford badar fyra gånger om dagen. Två gånger på morgonen och två gånger på kvällen. Detta har vi på King varit smått besatta av sedan informationen uppdagades i en intervju med Harper’s Bazaar för snart tio år sedan. Fyra heta bad á 45 minuter dagligen.

Tom Fords kärlek för vatten har nu tagit sig nya uttryck. Den amerikanske designerns nyårslöfte verkar nämligen vara att rädda våra hav. Varje år slänger vi människor 11 miljoner ton plast i haven, och 2040 väntas den siffran nästan ha tredubblats till 29 miljoner ton plast – varje år. Det är ingen överdrift att säga att haven fullkomligen drunknar i plastsopor.

Plast är det vanligaste skräpet i haven. Foto: Getty Images.

– År 2050 kan det finnas mer plast än fisk i haven om vi inte drar i bromsen nu. Vi uppmanar alla att trycka på beslutsfattarna för att minska mängden plast och skydda havsmiljön. Både som konsumenter på hemmaplan och som turister kan vi göra ett bra val genom att skippa engångsartiklar av plast, säger Inger Näslund, havsexpert på WWF.

I samarbete med organisationen 52HZ har Tom Ford därför instiftat Tom Ford Plastic Innovation Prize, en uppmaning till forskare, entreprenörer, designers och konstnärer att hitta ett alternativ till den plast som skräpar ner våra hav. Vinnaren får 1 miljon dollar. Materialet ska vara billigt att köpa för såväl kunder som stora industrier och generera så lite skräp som möjligt.

Tom Ford Ocean Plastic Watch är världens kanske mest hållbara lyxklocka.

Som om inte det vore nog lanserar Tom Ford nu även Tom Ford Ocean Plastic Watch, en exklusiv klocka designad av 100 procent havsplast. Från den svarta boetten via det broderade armbandet till lådan som klockan levereras i är allt tillverkat av återvunnen havsplast. I genomsnitt är varje modell skapad från 32 plastflaskor som legat och skräpat i haven. Den stilrena klockan kostar 8 400 kronor och finns att köpa på Tomford.com.

Dagens eloge går därmed till Tom Ford, mannen som badar fyra gånger om dagen.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2021-01-20 08:55