Tre klockor alla samlare borde ha? Kings klockexpert svarar på läsarnas frågor

Drömklockor, budgetköp och trendfärger. Kings klock­redaktör Andreas Weinås ger svar på tal.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2023-02-03 15:14  |  Lästid: 7 minuter

Palla trycket?

Jag tycker att det är lite otydligt kring vattentäthet som en klocka har. Kan man till exempel bada med en klocka som det står 30 m på? 

Svar: Det beror tyvärr på. Jag har till exempel badat med mina Swatch-klockor som är just 30 m utan några som helst problem, medan andra har fått problem med vattenskador i en Royal Oak med vattentäthet på 50 m. Tumregeln är att en klocka bör ha 100 m för att simma eller snorkla med. 

Omegas klassiska Seamaster Diver 300M pallar definitivt trycket.

Matcha metaller?

Har hört att man bör matcha metallen på sin klocka med till exempel vigselring eller andra smycken. Stämmer det och gäller det allt från armband till bältesspänne? 

Svar: För mig är det mer en fråga om personlig smak. Jag själv har lite av en OCD kring att matcha just metaller, då jag tycker det harmonierar mer att kombinera guld och/eller mässing än till exempel guld och silver. Samtidigt är det inte på något sätt ett stilbrott, och skulle du vilja öppna för möjligheten finns ju alltid klockor i tvåton.  

Säkra vintageköp?

Har du några tips på var man kan handla begagnade klockor säkert?

Svar: Som alltid när man handlar begagnat eller vintage är det viktigare att köpa säljaren än det specifika uret. Gör efterforskningar och be om referenser eller feedback från tidigare kunder till säljaren. Är säljaren seriös kommer denne alltid att ta sitt ansvar om det skulle uppstå något oväntat problem med klockan. Marknadsplatsen Chrono24.se har förmodligen det största utbudet av såväl klockor som säljare. 

Automat eller manuell? 

Vad är skillnaden mellan en automatisk, manuell och en mekanisk klocka?

Svar: Automatiska och manuella klockor är bägge mekaniska, till skillnad från quartz- och digitalklockor, och den stora skillnaden mellan en automatisk och manuell klocka är att den förstnämnda vrider upp fjädern i urverket via en rotor som rör sig när klockan används. På en manuell klocka vrider man i stället upp fjädern via kronan.

Måsten i samlingen? 

Nämn tre klockor alla klocksamlare borde ha i sin samling. 

Svar: Det viktigaste när man samlar på klockor är att utgå från sin egen smak samt vad som passar just dig. För vissa är kanske tre kostymklockor optimalt, medan andra föredrar tre sportklockor. Jag själv älskar variation och hur olika klockor kan komplettera olika situationer. I mitt eget fall skulle jag välja en kostymklocka, exempelvis Cartier Tank, en sportklocka eller kronograf som Omega Speedmaster samt ett mellanting som tål vatten och aktivitet, som Rolex Datejust eller Rolex Day-Date.

Utgå alltid från personlig smak när du  bygger en klocksamling. 

Årets klocktrend?  

Vilken är årets viktigaste klocktrend? 

Svar: Den tydligaste trenden är att färgglada urtavlor blir allt mer framträdande i kollektionerna. Efter att klockindustrin i många år dominerats av mörkblått, svart och silver ser vi nu mängder med pasteller som Tiffanyblått och laxrosa. Även trendfärgen grönt håller i sig från förra årets lanseringar. Det har länge spekulerats om storleken på klockorna kommer att gå ner i diameter, och där kan man se en viss nedgång från de mest extrema storlekarna på +45 mm till runt 40–42 mm för de flesta sportklockor.

Hajpade Patek Philippe Nautilus ref. 5711, exklusivt framtagen i 170 ex för butiken Tiffany’s hösten 2021, representerade toppen av hysterin för modellen.

Kraschar klockmarknaden?

Man läser mycket om att värdet på många lyxklockor har sjunkit kraftigt de senaste månaderna. Tror du att vi är på väg mot en krasch? 

Svar: Intresset för lyxklockor är större än någonsin, ett resultat av de senaste årens penningpolitik i världen i kombination med den exponering klockorna fått i sociala medier. Samtidigt kan vi se att en del modeller haft en ohållbar värdeökning med flera hundra procent på bara några år, vilket nu leder till en korrigering på marknaden. Det är viktigt att komma ihåg att många modeller från till exempel Patek Philippe, Rolex och Audemars Piguet fortfarande betingar en stor premie i förhållande till listpris med långa väntelistor. Även om inte priserna fortsätter upp så har vi en bra bit kvar ner till prisnivåerna för fem år sedan. Sen kan såklart en annalkande lågkonjunktur och stigande räntor ha en fortsatt dämpande effekt på klockmarknaden, men jag tror snarare att priserna stagnerar än på ett fritt fall. 

Tid för bandbyte? 

Jag har en gammal vintageklocka som jag verkligen gillar. Känner mig dock lite trött på originalbandet i svart och är därför sugen på att köpa något roligare alternativ i till exempel brunt skinn. Oroar mig dock över hur man byter band utan att skada klockan. Bör jag besöka en urmakare varje gång det är dags för bandbyte? 

Svar: Enklast är såklart att lämna in klockan, då en urmakare gör bytet på några minuter. Samtidigt kanske man vill variera sig mer frekvent och då skulle jag rekommendera att man tejpar boetthornens insida om man känner sig osäker samt investerar i ett vettigt verktyg. Annars är ett bra tips att leta efter band med så kallad quick switch-lösning, vilket möjliggör för ett enkelt bandbyte helt utan verktyg.

Redaktörens drömklocka?

Du som samlat på klockor i flera år, har du någon helig graal eller drömklocka, om pengar inte var ett problem? 

Svar: Jag tror att alla klocksamlare har någon modell eller referens som man målar upp som den ultimata klockan, men faktum är att jakten oftast är mer spännande än klockan. Jag har haft förmånen att äga klockor som jag tidigare sett som en graal men då är det i stället något annat som lockar vid horisonten. En modell som jag ofta drömmer om, men troligtvis aldrig kommer att äga, är en Patek Philippe 3970 producerad specifikt för Eric Clapton.  En annan graal är en Rolex Daytona 6263 ”Big Red” från mitt födelseår 1986. 

Hajpade Patek Philippe Nautilus ref. 5711, exklusivt framtagen i 170 ex för butiken Tiffany’s hösten 2021, representerade toppen av hysterin för modellen.

Dressklocka och t-shirt? 

Vad skulle du säga är snyggast om du var tvungen att välja; en dressklocka till en ledig klädsel som t-shirt och jeans eller en sportklocka till kostym?

Svar: Jag tycker personligen att bägge alternativen kan vara supersnyggt, men i en tid då det sistnämnda alternativet är helt klart överrepresenterat (antalet dykarklockor till kostym är 13 på dussinet) skulle jag personligen föredra en dressklocka till en ledig klädsel. 

Muhammad Ali i t-shirt och Cartier Tank.

Mäktig i mocka? 

Jag letar efter ett alternativt armband till min klassiska kostymklocka från Omega. I nuläget har jag ett band i svart ödla men är på jakt efter något ledigare. Funderar på mocka. Har du några tips på trevliga band? 

Svar: Jag älskar själv mockaband och bär dem framför allt på mina vintageklockor, men tycker även att de fungerar på såväl sportiga som dressade modeller. Kolla in företaget Molequin, som har ett fint utbud av band men även kan producera på beställning. 

Ett ljusgrått mockaband från Molequin ger en helt ny känsla till din klocka.

Svinga med klocka?

Min polare säger att man under inga omständigheter bör spela golf med sin klocka på armen. Stämmer detta? 

Svar: Det stämmer att de stötar som kan uppstå vid en sving kan skada urverket, men det är självklart beroende på klocka och situation. Många klockor klarar en golfrunda utmärkt, medan man med
tunnare och mer känsliga urverk bör vara extra försiktig. Däremot kan man med gott samvete spela med en quartz/batteridriven klocka, då dessa inte påverkas på samma sätt. 

Modellen RM038 från Richard Mille, i samarbete med golfaren Bubba Watson, är en tourbillon specifikt designad för att klara påfrestningar på golfbanan.

Serva oftare?

Hur ofta bör man serva en mekanisk klocka?

Svar: Det finns två skolor kring service-intervall. Ena kategorin väljer att serva klockorna efter fem år, oavsett om de visar indikation på att behöva service eller ej. Den andra kategorin väljer i stället att vänta tills klockans gångavvikelse indikerar att det är dags för service. Fördelen med det förstnämnda alternativet är att man minimerar risken för att behöva byta dyra reservdelar i urverket som slits när oljorna i verket torkat ut. I dag har majoriteten av premiumtillverkarna utökat sin garanti till fem år på nya klockor, vilket indikerar att urverken klarar ett serviceintervall på längre tid än så. 

Bästa budgetklockan? 

Jag älskar klockor, men som student med CSN är budgeten begränsad. Har du några tips på klockor under 10 000 kr som fortfarande känns kul? 

Svar: Det finns mängder med kul klockor under 10 000 kr. Kolla till exempel in MoonSwatch, en enklare vintageklocka från till exempel Chronograph Suisse eller varför inte en modern dykarklocka från mikromärket Baltic från Frankrike?

Sälja på auktion? 

Jag funderar på att sälja ett exklusivare ur på en av de större klockauktionerna. Vad bör jag tänka på? 

Svar: Jag har själv sålt klockor via svenska auktionshus med bra resultat. Det man bör ha i åtanke är att den så kallade slagavgiften, det vill säga auktionshusets arvode, dras från både säljare och köpare, vilket gör att den faktiska summan du får ut är lägre än försäljningspriset. Det är heller inte ovanligt att man behöver lämna in klockan månader före auktionen, och man får i regel vänta ca 30 dagar efter auktionens slut till dess att pengarna betalas ut. Jag anser fortfarande att auktioner är det bästa alternativet för unika vintageklockor där en budgivning lätt kan uppstå, men för moderna klockor som finns i större kvantiteter brukar det gå både snabbare och smidigare att sälja privat eller via en handlare som betalar dig direkt i handen.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-02-03 15:15