Är Kanye Wests kommentarer om Trump och slaveri konst?

Kanye West har efter comebacken på Twitter varit ännu mer kontroversiell än vad han brukar vara. Men en Twitteranvändare har en teori om att hans stöd för Trump och kommentaren om slavar är en del av ett pågående konstprojekt.

Magnus Kvandal  |  Publicerad 2018-05-04 08:38  |  Lästid: 2 minuter

Kanye West har varit relativt tyst under en period, men nu har han gjort comeback både på Twitter och i olika interjvuer – och det med besked. Hans utspel och kommentarer de senaste dagarna har skapat rubriker över hela världen. 

Förra veckan uttryckte rapparen sitt stöd för Donald Trump på Twitter. ”Vi är båda drakenergi. Han är min bror”, skrev han. Det skapade kraftiga reaktioner och delade fansen i två läger. Presidenten svarade själv på tweeten med kommentaren ”Coolt! Tack, Kanye.”

Kontroversen trappades upp ungefär femton steg till när Kanye i en intervju med TMZ kommenterade slaveriet i USA.
– 400 år? Det låter som ett val. Det är mer som ett mentalt fångenskap, sa han.

Han fick snabbt respons av Van Lathan, en anställd på TMZ, som menade att han lider av ”brist på eftertanke”.
– Du får tro precis vad du vill, men det finns verkliga konsekvenser bakom det du precis sa, sa han.

Kanye stod tyst och lyssnade. 

– Vi måste hantera marginaliseringen som kommer från de 400 åren med slaveri som du sa var ett val för oss. Jag är förfärad och otroligt sårad över att du har blivit något som inte är verkligt för mig, fortsatte han. 

Slaverikommentaren spreds snabbt i medier över hela världen, och Kanye försökte förklara på Twitter vad han menade. Han sa att han blev attackerad för att komma med nya idéer. ”Vi måste ha öppna diskussioner och idéer om om olöst smärta. För att förtydliga: Det är klart jag vet att slavarna inte sattes på en båt i bojor frivilligt”, skrev han. Min poäng är att vi blev kvar i den positionen även om vi hade talen på vår sida betyder att vi var mentalt förslavade”, la han till.

En tolkning av det hela är att Kanye vill ha högre tak i den offentliga debatten. Han pratar ju trots allt om rätten att tänka fritt. Men för ett par dagar sedan presenterade Twitteranvändaren @Snowcone965 en annan teori, som nu har blivit viral och som förklarar Kanyes agerande den senaste tiden med att det i själva verket är ett noggrannt planerat performance art-projekt.

Twittertråden, som växer sig längre för varje dag, finns att läsa i sin helhet här

Dela på Facebook
Tweeta