Utvandrarna

King kollar läget med modeentreprenörerna och utlandssvenskarna Greger Hagelin och Johan Lindeberg.

Redaktionen  |  Publicerad 2006-10-13 11:19  |  Lästid: 2 minuter

Johan Lindeberg, Creative Director och grundare av J Lindeberg.

Hur skiljer sig USA från Sverige?
– Här slipper jag hela tiden motivera varför jag vill bygga stort istället för litet.
Du har team i London, Stockholm, New York och Los Angeles för att ni ska kunna jobba dygnet runt. Hur kom du på den idéen?
– Jag har alltid velat bygga J Lindeberg som ett globalt nätverk av starka individer runt om i världen. Jag samlar på olika personligheter som kompletterar varandra och det är det som skapar vår internationella kultur. Vi startade nyligen upp arbetet med hösten 07-kollektionen i vårt hus i Hamptons och alla i teamet levde där tillsammans under två veckor och huset var fullt med skisser – det var ett grymt sätt att få leva och arbeta på det sättet. Jag fokuserar hårt på nästa visning eftersom det är vår jubileumskollektion – vår första var för hösten 1997.
Vad gäller i USA nu?
– Jag ser samma tendenser som i Stockholm, men här är det inte lika homogent som i Stockholm. Killar klär sig mer klassiskt dressat och successivt så blir looken renare.
Vilken amerikan ser du helst i J Lindebergs kläder?
– Det kändes oerhört kul att se Brad Pitt i JL-kostym, skjorta och slips på Torontos filmfestival. Sean Penn vore riktigt bra men han använder visst bara sin favorit Armani-kostym. Jag hörde nyss att Angelica Houston vill ha J Lindeberg till ett “red-carpet-event” och det känns bra eftersom hon är riktigt cool.
Vilket är det ultimata plagget en höstdag i USA?
– En dubbelknäppt rock.
Greger från WeSC bor i Los Angeles, kommer ni att träffas och ta en after-work bira tillsammans någon gång?
– Jag har spontant träffat Greger ute i Los Angeles nattliv och vi var båda överens om att vi gillar varandra – så visst det vore trevligt.
 
Greger Hagelin, VD och grundare av WeSC.
Varför har du flyttat till LA?
– Vi driver vår distribution själva i två länder – USA och Sverige – och eftersom marknaden är så pass svår att komma in på här så behövs jag på plats. 
Hur skiljer sig USA från Sverige?
– Här kan 60-80 märken stå på kö för att komma in i en butik. Hemma går det att sprida ett budskap i hela landet på en eftermiddag om man vill. Jag får utlopp för min kreativitet på ett annat sätt här och dessutom är vädret bättre.
Så gräset är grönare på andra sidan?
– USA är en stor utmaning och jag gillar utmaningar.
Vem ser du helst i WeSCs kläder förutom era We-aktivister?
– Courtney Cox är en cool brud som alla snackar om i L.A just nu. Jag skulle ocksåonekligen vilja se Robert de Niro i våra kläder.
Vad är hett i LA nu?
– Det är det jag gillar med Los Angeles – modet är inte lika likriktat här som hemma. Folk blandar från alla olika stilar och det är en helt annan mångfald som tilltalar mig. Mycket är hett just nu – det är inte bara en sak som gäller.
Vilket är det ultimata plagget där borta?
– Jeans. Våra är riktigt heta i Los Angeles och New York just nu!
Johan Lindeberg bor i New York – kommer ni ta en after-work öl tillsammans?
– Jag träffade honom i LA på nattklubben LAX i våras och då tog vi ett glas vin tillsammans. Rent varumärkesmässigt funkar vi inte kanske inte ihop, men personligen kommer vi överens.

Av: Text: Kristoffer Vural Foto: Greger Hagelin porträtterad av Magnus Laupa

Dela på Facebook
Tweeta