Våga visa tänderna

Precis som vi har olika hårfärg har våra tänder olika grundfärg, och de mörknar eller gulnar olika fort med tiden. Tänderna missfärgas också, bland annat av kaffe, te, rött vin och nikotin. Funderar du på att råda bot på det här gör du bäst i att anlita ett proffs.

Redaktionen  |  Publicerad 2006-09-04 14:31  |  Lästid: < 1 minuter
– Vänder du dig till en tandläkare eller tandhygienist vid en tandvårdsklinik får du en kontroll innan och uppföljning på behandlingen, och framför allt får du reda på om det är lämpligt att just dina tänder bleks, säger Marianne Kjaeldgaard, övertandläkare på Odontologiska institutionen vid Karolinska institutet.
Det är nämligen inte allt som ändrar färg. Kronor, broar, skalfasader och rotfyllda tänder måste till exempel fixas till efter en blekning om du vill att tänderna ska matcha. Och är din mun inte i bra skick är risken för ojämnt resultat och biverkningar större.
Magdalena Blomqvist är tandhygienist och föreläsare med lång erfarenhet av tandblekning:
-Allt ska gå snabbt nu för tiden. Tandblekning tar tid och det är viktigt att vara så snäll mot tanden som möjligt. Olika sorters lampor har blivit populärt att använda för att skynda på behandlingstiden men det finns ännu ingen oberoende forskning som kan påvisa att ljuskällor har något mervärde – efter några veckor är resultatet detsamma.
Blekningen går tillbaka något efter behandlingen men färgen blir stabil efter –
2–6 veckor.
– Är man ickerökare är hållbarheten för professionell tandblekning bra, säger Magdalena Blomqvist. Men det är individuellt beroende på faktorer som emalj, kost, tandborstning, dryck och saliv. För vissa händer ingenting, för andra går det tillbaka snabbare.
Statistik visar på god färgstabilitet efter 4 år hos mer än 80 procent av patienterna.
 
Bild 429730
Orkar du inte bleka, men vill blända omgivningen ändå? Borsta tänderna med lim och diamanter som Lil Jon.
 

Hemmablekning Individuellt anpassade gelskenor utformas på kliniken. De fylls med en svagare blekningsgel än vid klinikblekning, ofta karbamid-peroxid, och används sedan hemma några timmar varje dag eller under natten i en vecka. Pris från 3 000 kr.

Klinikblekning Kan även kallas för powerblekning och använder sig av en gel med 15–38 % väteperoxid. Många kliniker använder värmelampa för att skynda på behandlingen. Det tar bara ungefär en timme i tandläkarstolen och kostar runt 5 000 kr.

Gör-det-själv Över nätet kan du få hem tandblekning med gelskena för omkring 900 kronor. Produkterna säger sig vara desamma som tandläkarnas och du gjuter själv dina skenor. De är inte tillåtna att säljas över disk i Sverige, men en ny EU-lag gör det möjligt att köpa kosmetiska produkter i handeln med upp till 6 % väteperoxid.


Air flow En bikarbonatspray som med vatten och lufttryck gör rent i alla skrymslen. Den bleker inte men putsar tänderna och sprayar bort ytligt färgpigment. Många kliniker använder sig av Air flow före själva tandblekningen.

 
 
Dela på Facebook
Tweeta