Välj rätt vin till dejten – fem tips från experten

Kings dryckesexpert Daniella Illerbrand om jakten på den perfekta dejtdruvan.

Tom Cehlin  |  Publicerad 2021-02-25 15:54  |  Lästid: 3 minuter

Vi har alla någon gång varit på en första dejt.

Ibland är de bra, ibland mindre bra. Om man vill maximera förutsättningarna för ett lyckat kärleksmöte är det bra att komma förberedd. Vet man dessutom att mat och vin kommer att sätta stämningen, varför inte lägga lite extra krut på att luska fram din dejts vinpreferenser?

Inget säger väl äkta kärlek som att kunna plocka fram en perfekt Chablis när man ”råkat” ta reda på att ens dejt älskar krispig fransk Chardonnay. Kanske gör en dyrare champagne tricket, snarare än ett naturvin lagrat på amphora och fraktat med häst och vagn? Lika bra att komma förberedd.

Daniella Illerbrand är Kings dryckes­expert. Hon är utbildad sommelier och har erfarenhet från krogar som Aquavit i New York och Mathias Dahlgren i Stockholm. I dag är hon director of content på Sweden Foodtech och krönikör i Gourmet.

För det finns ju inget värre än att spendera hundratals kronor på en svårfångad Barolo och finna att dejten bara dricker Riesling. Varför inte hitta ett vin från ert framtida drömresmål? Gör din research och imponera med ”spontana” vininköp. Din dejt behöver ju aldrig få veta att du suttit i timmar på hens Instagram för att hitta det perfekta
rödtjutet. Allt är bara ett lyckosamt sammanträffande att just ni hittade precis rätt vin till er första dejt. 

Fem perfekta dejtviner 

Louis M. Martini, Sonoma Cabernet Sauvignon

Din dejt älskar Kalifornien och tycker att Venice beach är den ultimata platsen för en Instagram-selfie. Denna Cabernet är en perfekt match. Fyllig, fruktig och trendig. Nr 6533, 199 kr.

Gustave Lorentz, Riesling Altenberg de Bergheim

Din dejt drömmer om Frankrike,  tillbringade en månad i Alsace som ung. identifierar sig med den franska lantstilen, röker Gauloises och älskar runda viner med mogen frukt. Nr 74064, 319 kr.

Las Moras Love, Cabernet Sauvignon

Smakrikt och enkelt vin, precis som en perfekt dejt. Dricks med fördel ur klunkvänliga glas och allra helst till pizza. Nr 79608, 99 kr

Weingut Willi Schaefer, Graacher Domprobst
Riesling Kabinett

Perfekt tysk Riesling till dejten som älskar kryddstark mat. Massor av syra, mineralitet och balanserad fyllighet. Nr 95365, 194 kr.

Kamara, Nimbus Albus

Din dejt reser till Grekland varje sommar och klär sig i Birkenstock och ekologisk bomull. Mat och dryck ska så klart vara ekologisk. Imponera med detta förträffliga och smakrika naturvin från små vinmarker på Thessaloniki. Nr 76617, 279 kr.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2021-02-25 15:57