Var inte orolig – fredag den 13:e är ingen otursdag

Statistik visar att fredagen den 13:e faktiskt är en turdag. Däremot bör du vara orolig på tisdagar.

Magnus Kvandal  |  Publicerad 2018-07-13 12:38  |  Lästid: < 1 minut

Fredagen den 13:e har genom historien ansetts vara en otursdag. Om det beror på att det var Jesus 13:e lärjunge som förrådde honom och såg till att han dog på korset under långfredagen, eller om det var för att Loke kom som det 13:e gästabudet i Valhall och såg till att blinde Höder dödade sin egen bror Balder låter vi vara osagt.

Men rädslan för dagen är så vedertagen att den har fått ett namn – paraskavedekatriafobi – och det finns en uppsjö av konspiratoriska listor över hemska saker som har inträffat just den här dagen – allt från flygolyckor till terrorattacker, börskrascher och Tupacs död skylls på ödets gudinna.

Men även om många tråkiga saker har hänt på just fredag den 13:e är dagen faktiskt raka motsatsen till en otursdag. Enligt statistik från Länsförsäkringar, som har granskat de drygt fyra miljoner skadeanmälningar som gjorts under de senaste tretton åren, uppstår ungefär 17 procent färre skador under fredag den 13:e än under en genomsnittlig dag.

Däremot är det en bra idé att ta det lite extra försiktigt på tisdagar, som enligt statistiken är den veckodag då flest skadeanmälningar sker.

Dela på Facebook
Tweeta