Världens hetaste nya telefon är här – allt du behöver veta om svenska Nothings Phone 1

Svenske Carl Peis bolag Nothing ska ta upp kampen mot Apple – med en smartphone med genomskinligt chassi.

Joakim Almén  |  Publicerad 2022-06-17 10:13  |  Lästid: 3 minuter

I teknikens underbara värld har det surrats en hel del om techupstickaren Nothing det senaste året. Det Londonbaserade bolaget, grundat av 32-årige svensken Carl Pei som sig ett namn hos den kinesiska telefonjätten OnePlus där han tidigare hade en nyckelroll, har stora ambitioner. På sikt vill de utmana Apple med sina teknikprodukter.

Nothing, som bland annat har iPodens skapare Tony Fadell, YouTube-stjärnan Casey Neistat samt Axwell och Sebastian Ingrosso från Swedish House Mafia som investerare, har tidigare släppt ett par in ear-snäckor med en iögonfallande futuristisk design. Hörlurarna har tagits emot väl av konsumenter och techtestare och lovordats för sin prisvärdhet, utseende och batteritid.

Ear 1, som hörlurarna heter, ska nu följas upp av Nothings första smartphone som tydligt och praktiskt är döpt till Phone 1. Lanseringen av den transparenta telefonen sker den 12 juli, men redan nu har Nothing visat upp det yttre på vad som är världens kanske hetaste nya smartphone.

Phone 1 har en genomskinlig baksida med en unik mekanisk design som består av över 400 komponenter. Inspirationen hämtas från konstnärer som Massimo Vignelli som designade New Yorks tunnelbanekarta och fick ett komplext system att se ut som konst. Enligt Nothing ska telefonens 100 procent återvunna aluminiumram göra den lätt och robust. Vidare är över 50 procent av telefonens plastkomponenter gjorda av biobaserade eller återvunna material.

Förutom utseendet är inte mycket känt om telefonen ännu. Det lilla vi vet är att Phone 1 kommer att ha Nothings egenutvecklade operativsystem och ett Snapdragon-chip från Qualcomm. Pris och fler tekniska specifikationer kommer annonseras under lanseringseventet den 12 juli.

När hörlurarna Ear 1 släpptes i augusti 2021 auktionerades 100 exemplar ut på den kreddiga amerikanska streetwearsajten StockX där det första paret klubbades för tio gånger mer än butikspriset. Samma procedur kommer att ske med Phone 1, där 100 exemplar av smartluren läggs ut för budgivning på StockX den 21 juni.

Förutom att på sikt utmana teknikjättar som Apple vill Carl Pei med sitt Nothing ruska om i techvärlden, som han själv tycker har varit rätt trist de senaste åren.

– De senaste fem åren har ingenting hänt. Techvärlden befinner sig i en backlash. Människor är inte inspirerade av ny teknologi längre. Det vill vi på Nothing ändra på. Vi vill skapa roliga produkter som får folk att tänka att ”Just det, så här kan det också se ut.” Dessutom vill vi inspirera andra till förändring – inte bara konsumenter utan även konkurrenter. Om det går bra för Nothing kanske andra företag också vågar testa nya saker igen, säger Carl Pei i en längre intervju i det kommande numret av King.

Nothings svenska grundare Carl Pei vill på sikt utmana teknikjättar som Apple. Foto: Nothing

Det återstår att se om exakt hur bra det kommer att för Nothing och Phone 1. Men en sak är säker, techvärlden mår bra av nya – friska – fläktar.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2022-06-17 10:13