Världens shopping

King guidar till de modetätaste gatorna. Från Tokyo och Shanghai via Paris, Milano och London till New York, Los Angeles och Sao Paulo. Packa ner kreditkortet, så åker vi. 

Redaktionen  |  Publicerad 2007-04-03 13:41  |  Lästid: 5 minuter

5th Avenue

Stad/land: New York/USAKring sekelskiftet började New Yorks välbeställda elit inta den övre delen av 5th Avenue. Gamla pengar (relativt gamla i alla fall) och blått blod blandades med nyskapade industriförmögenheter. Anledningen att de valde just denna adress var husen och utsikten: gigantiska våningar av senaste modell med fri sikt mot Central Park. Det, minst sagt, exklusiva butiksutbud som finns här idag är såklart ett resultat av människorna som bor och lever här. Även om turisterna idag står för en stor del av omsättningen.

Tips: Amerikanska märken och basplagg som exempelvis Ralph Lauren, Tommy Hilfiger och Calvin Klein är betydligt billigare i New York. Extra prisvärt just nu med tanke på den låga dollarkursen.
Varning: Europeiska märken kan ofta vara minst dubbelt så dyra jämfört med här hemma. Engelska skjortor som Thomas Pink är svindyra, men även sömniga gubbmärken som Paul&Shark har en obegripligt hög prislapp.
Butiker: Vilket lyxmärke finns INTE representerat? Gucci, Prada, Ralph Lauren, YSL, Marc Jacobs, Armani, Zegna, Paul Smith, Hugo Boss, Dolce & Gabbana, Hermes, Dunhill, Louis Vuitton, Burberry… you name it!
Vägbeskrivning: 5th avenue går genom hela Manhattan så den är svår att missa. Tunnelbanans orange linje går längs 6th avenue så gå av där och sikta sedan österut.

Bild 429436
Ralph Laurens stora butik på Fifth Avenue, New York.

Omotesando

Stad/land: Tokyo/Japan

Japan är lika med konsumtion. Allt – precis allt – som du någonsin kan önska finns att köpa här – dygnet runt! De flesta butiker ligger inhysta i gigantiska shoppinggallerior, eller snarare shoppingstäder, komplett med restauranger, kontor och bostäder. Yngre människor föredrar Harajuku och de trendmedvetna Daikanyama, men gatan Omotesando är epicentrumet för förstklassig shopping i Tokyo. Det är prydligt, tillrättalagt och ”cleant” – både människorna och arkitekturen. Bland annat finns här världen största Louis Vuitton-butik – ett märke som japaner är besatta av. Förra året öppnade också Prada som kanske är världens mest spektakulära bygge för ett modehus.
Tips: Förutom japanska globala märken som Commes des Garcons finns här en rad mindre kända märken som du garanterat blir ensam om. Exempelvis Rei Kawakubo är värt att titta lite närmre på. Är du mer casual är A Bathing Ape fortfarande hetast i street-kategorin.
Varning: Storlekarna är inte alls är anpassade för oss nordbor. Särskilt viktigt och komma ihåg om du handlar till någon annan. Fråga också om tvättråd för att undvika ytterligare krympning, eller ännu värre, handtvätt.
Butiker: Jil Sander, Michael Kors, Costume National, Issey Miyake, A Bathing Ape och otaliga japanska märken och modehus.
Vägbeskrivning: Åk till tunnelbanestationen med samma namn och du är på rätt plats.

Bild 429431
Louis Vuittons galet snygga butik på Omotesando i Tokyo.


Jermyn Street

Stad/land: London/England

Jermyn Street en stenkast från Piccadilly är mest känt för en sak: skjortor. Denna halvkilometer långa gata kantas av butiker vilka bär namn som Turnbull & Asser, Charles Tyrwitt, Harvie & Hudson, James & Longbourne, New & Lingwood… ja, du fattar galoppen. Och samtliga företag är såklart grundade ungefär samtidigt som Napoleon besegrades vid Waterloo. Men låt dig inte skrämmas av de herrklubbsdoftande namnen och butikerna. Personalen är trevligast och hjälpsammast i världen. Många "Sir" blir det, även om du bara köper ett par strumpor eller en slips. Många äldre butiker, som Turnbull & Asser, är en upplevelse i sig.
Tips: Nu för tiden kommer 80 procent av omsättning från färdigsydda skjortor och inte från skräddarsydda. För den som är stadd vid god kassa rekommenderas dock äkta varan. Runt 2.000 kronor styck och en beställning på minimum fem skjortor är det vanligaste. En färdigsydd skjorta får du för ungefär tusenlappen.
Varning: Undvik katterna bland hermelinerna. Det vill säga nya märken som poserar i gammal anrik kostym. TM Lewin & Sons är ett sådant märke som inte levererar kvalité, men ändå håller höga priser. Satsa då istället på Thomas Pink som är moderna, men samtidigt duktiga och trovärdiga.
Butiker: New & Lingwood, Turnbull & Asser, Hilditch & Key, Harvie & Hudson, Thomas Pink, Hawes & Curtis, Charles Tyrwitt, TM Lewin.
Vägbeskrivning: Ta tunnelbana till Picadilly Circus, gå ned Lower Regents Street och sväng höger in på Jermyn Street.Bild 429432
Butiksexteriör från Jermyn St, London.
 

3rd Street

Stad/land: Los Angeles/USA
I Los Angeles funkar shoppingen så här: Rodeo Drive och Robertson Boulevard om du har ett svart Amex-kort. Beverly Boulevard om du är rik, men samtidigt anser dig ha koll på världen utanför det plastikopererade soliga LA. Samma sak med norra delen av La Brea. Norra sidan av Vermont är hippt, men lite för boho. Gallerior – eller "malls" – är såklart populärt också. Två som du garanterat kommer höra talas om under ditt besök är Beverly Center och The Grove. Bäst är dock 3rd Street som är vuxet och sansat, men samtidigt trendigt utan bli crazy. Här finns stora europeiska namn som Paul Smith mixat med LA-baserade märken till förmånligare priser. Missa inte restaurangen One Little Door på samma gata. En oas mitt i asfaltsdjungeln med fantastiskt franskt brasseriekäk.
Tips: Douglas Fir har brett och bra utbud om du gillar basic kläder med en twist. Fast i LA ska du mest satsa på att köpa grejer till flickvännen – eller till mamma om du är singel.
Varning: Tänk på att prislapparna i butikerna oftast inte inkluderar skatt som är omkring 10 procent beroende på delstat.
Butiker: Scout LA, Aero&Co, Satine, Douglas Fir, Built by Wendy, South Willard, Milk.
Vägbeskrivning: Ingen åker kommunalt i LA, så ta en taxi och be om att åka till Santa Monica Place Mall som ligger precis vid 3rd street. 
  
 

Boulevard St Germain

Stad/land: Paris/Frankrike
Det eleganta modet och en elegant livsstil är en del av parisarnas DNA. När det talas om den franska huvudstaden och shopping är det främst de stora modehusen på Rue St Honoré och Avenue Montaigne som nämns. Men Paris har också ett streetmode är väl värt att upptäcka i främst i 9:e och 10:e. Boulevard St Germain (6:e) och omgärdande smågator beskrivs träffsäkrast som "BoBo" eller "Bourgeois Boheme" – borgerlig bohem översatt till svenska. Franska Etro som har sin flaggskeppsbutik på gatan är kanske det bästa exemplet på stilen. Det är konservativt och galet lekfullt på samma gång. Charmen med kvarteren runt Boulevard St Germain är att småbutiker ligger granne med Dior eller Armani vilket också avspeglas i människorna på gatan: poeter blandas med kostymer, paranta damer och turister. Dessutom är det tätt mellan restauranger, caféer, inredningsbutiker och bokaffärer vilket ger upplevelsen en extra dimension.
Tips: Lunchavbrott gör du med fördel på Brasserie Lipp. Paris två mest omskriva caféer, Fleur och Deux Margots, ligger också på Boulevard St Germain. Sedan måste du införskaffa världens snyggaste badbyxor till sommaren på Vilebrequin (5, rue du Vieux Colombier).
Varning: Som överallt i Paris är avenyerna fläckade av hundbajs. Se dig för var du trampar när du kryssar mellan butikerna. 
Butiker: Arthur & Fox, Etro, Hackett, Breuer, APC, Paul & Joe, Agnés B, John Lobb.
Vägbeskrivning: Ta tunnelbanans gröna linje till station Assemblée national.
 

via Montenapoleone

Stad/land: Milano/Italien

Att italienare är välklädda är ingen hemlighet. Och mest välklädda är milanesarna – ingen annanstans i världen ser du lika mycket snofsiga typer som på Milanos gator. Fåfängans fyrverkeri kulminerar på via Montenapoleone och på ytterligare några gator i samma område. Prislappen i de stora modehusens butiker är ofta överväldigande, även om ett besök är en upplevelse i sig. Upptäck istället inhemskt klassiskt mode (se butiker nedan) som italienarna gör mycket bra. Likaså utbudet av prisvärda skor – givetvis i mocka, materialet som italienarna älskar och vårdar. Massimo Dutti är visserligen spanskt, men i gallerian Vittorio Emanuele (alldeles intill via Montenapoleone) finns en trevlig butik, med snyggt och prisvärt mode. 
Tips: Klockan är viktig för italienska män. Så äger de också flest klockor per invånare i världen. Upptäck någon av de många butiker fyllda av begagnade Rolex, Cartier, Patek Philippe, Jaeger le Coultre etc. Klarar inte ekonomin av en ny klocka kan du alltid uppgradera din gamla med ett nytt armband. Bland milaneserna är det populärt att sätta ett enklare färgat tygarmband på ett lite exklusivare ur.   
Varning: Ficktjuvarna härjar som myggor en norrländsk sommarnatt. 
Butiker: Precis alla stora modehus finns representerade här. Väl värda ett besök, men attraktivare priser hittar du exempelvis på Boggi. Även Brian&Barry på Piazza San Babila har bra sortiment, oavsett om du är ute efter kostymer, tröjor eller accessoarer.
Vägbeskrivning: Buss nummer 54, 61, 65 eller 73 till San Babila. Finns också en tunnelbanestation med samma namn. Bild 429433
Stilren inredning hos Valentino i Milano.
 

Avenida Chedid Jafet

Stad/land: Sao Paulo/Brasilien

Sao Paulos främsta shoppinggata Avenida Chedid Jafet myllrar av lokal societet ute på shopping på med sin chaufförsstyrda svarta Mercedes. Daslu ligger på Avenida Chedid Jafet och är stadens modegalleria nummer ett. Politiskt korrekt är ord som inte existerar i Sydamerika och Brasilien. Helikopterplattan på taket kommenterade varuhusdirektören med orden, "så att kunderna ens slipper se folket på gatan." Och nej, det blev inga rabalder om den saken. Och expediterna arbetar i vita och ljusblå hembiträdesuniformer. Absurt, men underhållande. Men detta är Brasilien, så fattigdomen finns runt knuten och därmed också enklare affärer.
Tips: Utöver mode ska du passa på att handla hantverk som inredningsacsessoarer, konst och smycken.  
Varning: Klä dig enkelt och utan smycken eller dyra klockor för att undvika uppmärksamhet från mindre bemedlade som vill åt din reskassa. 
Butiker: Prada, Valentino, Dolce & Gabbana, Dior, Chanel, Salvatore Ferragamo, Bottega Veneta, Christian Laboutin, Stella McCartney, Zac Posen. I en lägre priskategori finns butiken Richard med europeiskt mode och Luigi Bertolli gör snygga kostymer för endast 200 dollar.
Vägbeskrivning: Avenida Chedid Jafet ligger så centralt du bara kan komma i Sydamerikas största stad. Ta en taxi dit. Det kostar inte många tior. Kollektivtrafik ska du undvika att åka i Brasilien som turist. 
 

Changle Road

Stad/land: Shanghai/Kina

50 procent av klädtillverkning i världen sker i Kina. Oavsett om du bär en designerkostym eller en tröja från H&M är chansen stor att plagget är "Made in China". Således är Kina i allmänhet och Shanghai i synnerhet ett inferno av modekonsumtion. De exklusivare butikerna finns på Plaza 66 och strandpromenaden The Bund. Billigast och mest fynd gör du på Xiangyang Market. Det coolaste och intressantaste modet däremot hittar du på Changle Road: en gata kantad av träd som ger svalkande skugga under shoppingrundan. Street wear och kinesiskt blandas med affärer som erbjuder en måttsydd kostym för några hundra kronor. Bästa stråket är det mellan Moaming Road och Chengdu Road.    
Tips: Shanghai må vara en stad med 20 miljoner invånare, men en taxifärd på 20 minuter, för 20 kronor, tar dig överallt. Har du sett en snygg kavaj eller kostym i en tidning är det bara att ta med bilden så ordnar skräddaren en kopia.
Varning: Som i alla asiatiska länder kan storlekarna vara ett problem för storvuxna nordbor. Beställer du skräddarsytt, så är produktionstiden är två till tre dagar, så inled din vistelse med ett besök hos skräddaren.
Butiker: Charmen med Shanghai är att botanisera och upptäcka sina egna favoriter. Shirt Flag är ett populärt street wear-märke bland stadens ungs trendiga. Och lämna inte landet förrän du har köpt ett par färgsprakande och dekorativa slippers, eller inneskor, från Suzhou Cobblers.
Vägbeskrivning: Ta tunnelbanans linje ett och gå av vid Shaanxi Road S Station.
Bild 429434
Suzhou Cobblers på Changle Road i Shanghai.

Pitt Street

Stad/land: Sydney/Australien

Tänk Australien och du tänker inte mode. Snarare cowboys, flygande doktorer, öl, surfare, rockband från 80-talet. Och kängurus så klart. Dags att tänka om, tänka nytt. Under senare år har denna avlägsna kontinent fått ett rejält modeuppsving. Inhemska modeföretag blommar upp och sätter sina namn på den internationella modekartan. Det finns en stor modemässa - "Mercedes Australian Fashion Week". Designutbildningarna har gott rykte och det finns en uttalad ambition att göra Sydney till "the worlds second fashion city". Nummer ett är förstås New York. Tydligast blir all denna modeambition på Pitt Street mitt i stadens kärna där också Sydneys finansiella centrum finns. Piccadilly är en jättebutik med över 40 mindre butiker som främst erbjuder ett dressat mode: kostymer, kavajer och smokings. Skygarden är såväl mat som heminredning och shopping – nästan uteslutande inhemska märken. Pitt Street Mall är ännu större och har 600 butiker. Pitt Street har också flera mindre butiker med enskilda designers. De stora internationella modehusen finns däremot i stadsdelen The Rock.
Tips: Sidney är en ung stad. Hälften av invånarna är mellan 20 och 35 vilket avspeglas i nöjesutbudet. Det finns gott om ställen att visa upp din grymma modekoll. Du kommer märka att det är en casual stil som gäller. Kan vara bra att komma ihåg.
Varning: Alla dessa "malls" är ett resultat av värmen. Under sommaren kan det bli olidligt att vistas utomhus. Undvik att åka november till februari.
Butiker: D'urban, Louis Ferraud, Sass&Bide, Billabong, Peter Alexander, Akira Isogawa, Baracca, Antons.
Vägbeskrivning: Åk till tunnelbanestationerna Martin Place, St James eller Town Hall.
Bild 429435
Mustig galleria på Pitt St, Sydney.

 


Av: Text: Marcus Dunberg

Dela på Facebook
Tweeta