Det här är världens vackraste museer

De är hyllade för sitt inre men bör vara minst lika hyllade för sitt yttre. Konstmuseer bedöms ofta efter sina utställningar, men många av dem bör även avnjutas som arkitektoniska mästerverk. King guidar dig till världens vackraste museer.

King Magazine logotyp
Redaktionen | Foto: Fondation Louis Vuitton  |  Publicerad 2019-11-11 11:14  |  Lästid: 6 minuter

Museo Soumaya, Mexico City, MexikoBlvd. Miguel de Cervantes Saavedra 303, Mexico City, Mexiko.

Foto: Getty Images

En 46 meter hög, glittrande byggnad tornar upp sig mitt i Mexico City på torget Plaza Carso. Det finns inga fönster. I stället är hela den kurvade och harmoniska ytan täckt med 16 000 hexagonala aluminiumflisor, och överst tränger dagsljuset ner genom den öppna toppen. Metallkonstruktionen invigdes 2011 och är en del av det privatägda museet Museo Soumaya, som också har en avdelning i en äldre byggnad i staden. Museet ägs av den mexikanske miljardären Carlos Slim, vars enorma konstsamling kretsar kring europeisk konst och bland annat innehåller verk av Rodin, da Vinci, van Gogh, Dalí och Picasso. Det är Carlos Slims svärson, den mexikanske arkitekten Fernando Romero, som har ritat byggnaden på Plaza Carso.

museosoumaya.org/
Blvd. Miguel de Cervantes Saavedra 303, Mexico City, Mexiko.

Royal Ontario Museum, Toronto, Kanada

Foto: Sam Javanrouh

Mitt i centrala Toronto finner man Kanadas största museum. Royal Ontario Museum, som fokuserar både på konst, kulturhistoria och naturhistoria, öppnade 1912 och utgör i dag en stark blandning av traditionell och innovativ arkitektur. 2007 renoverades det gamla museet och fick en modern och kontrasterande utbyggnad som döptes till Michael Lee-Chin Crystal. Det var den New York-baserade arkitekten Daniel Libeskind som ritade utbyggnaden. Den nya museiflygeln är beklädd med champagnefärgat aluminium som reflekterar solljuset på dagen och stadsljuset på kvällen. En del av fasaden består av fönster som ger besökarna utsikt över staden samt tillåter de förbipasserande att kika in i byggnadens utställningssalar.

rom.on.ca
100 Queens Park, Toronto, Kanada

The State Hermitage Museum, Sankt Petersburg, Ryssland

Foto: The State Hermitage Museum

I hjärtat av Sankt Petersburg ligger detta gamla ryska vinterpalats som i dag inhyser Eremitage-museet. Den flamboyanta byggnaden designades på 1750-talet som en hyllning till tsarinnan Elisabet. Det var den berömde italienske arkitekten Bartolomeo Francesco Rastrelli som ritade byggnaden, och han designade rummen helt efter kungafamiljens smak. Det tog nästan två årtionden att slutföra bygget av Eremitaget som vi känner det i dag, och museets arkitektur och utsmyckning kan därför inte tillskrivas en enda person, utan flera arkitekter och konstnärer. Museet äger bland annat en rad unika samlingar av Matisse, Gauguin, Monet och van Gogh samt den största Rembrandt-samlingen i världen.

hermitagemuseum.org
Palace Square 2, Sankt Petersburg, Ryssland

Zeitz Museum of Contemporary Art Africa, Kapstaden, Sydafrika

Foto: Mark Williams

Denna nedlagda silobyggnad i Kapstaden stod tom och oanvänd i nästan 100 år tills den blev tagen i bruk som konstmuseum. Invigningen 2017 signalerade en ny era för afrikanska moderna konstnärer. Museet är designat av Londonbaserade Heatherwick Studio, som har vunnit åtskilliga priser för sin arkitektur. Museet är uppkallat efter den framgångsrike affärsmannen och medgrundaren Jochen Zeitz, som tidigare var vd på sportmodevarumärket Puma. Byggnaden består bland annat av ett hisstorn som sträcker sig upp mot himlen, vilket är den högsta byggnaden i Kapstadens hamn, Victoria & Alfred Waterfront. Med smeknamnet ”Afrikas Tate Modern” är Zeitz för tillfället världens största museum för samtidskonst från Afrika.

zeitzmocaa.museum
Silo District, S Arm Road, V&A Waterfont, Cape Town, Sydafrika

Foto: Mark Williams

MAS – Museum aan de Stroom, Antwerpen, Belgien

Foto: Getty Images

MAS-museet i Antwerpen är en 60 meter hög byggnad där en stor glasspiral leder besökare genom gallerierna. Längs vägen ser man ut över en gigantisk mosaik, skapad av den belgiske konstnären Luc Tuymans, som ligger framför museet. Det är tio våningar till toppen, där en underbar panoramautsikt över staden och hamnen väntar. Den röda sandstensbyggnaden designades av den Rotterdam- baserade arkitektfirman Neutelings Riedijk Architecten som har använt vatten som den stora inspirationskällan för museets arkitektur.

mas.be
Hanzestedenplaats 1, Antwerpen, Belgien

Rudolph Tegners Museum & Statuepark, Dronningmølle, Danmark

Foto: Henrik Sylvest

Detta själländska museum är tillägnat skulptören Rudolph Tegners verk och innehåller över 300 skulpturer i gips, lera, marmor och brons. Det är omgivet av en vacker statypark, och museets fasad har paralleller med Antikens grekiska tempel. Rudolph Tegner planerade och uppförde själv museet 1937–38 och försökte medvetet att främja känslan av att kliva in i en skattkammare. Därför är ingången till museet mycket mindre än själva byggnaden, och tanken är att besökarna ska överväldigas av dimensionerna och ljuset så snart de kliver in. I dag ligger Rudolph Tegner begravd under museigolvet och hans hustrus aska finns i en av skulpturernas socklar. Både museet och statyparken är k-märkta.

rudolphtegner.dk
Museumsvej 19, 3120 Dronningmølle, Danmark

Fondation Louis Vuitton, Paris, Frankrike

Foto: Fondation Louis Vuitton

Det franska LVMH-ägda museet Fondation Louis Vuitton öppnade 2014 och ligger i Boulogneskogen i den västra delen av Paris. Byggnaden består av en samling vita block som kallas ”isberg”, fodrade med tolv segelliknande glasskivor. Tanken är att seglen ska spegla den omgivande miljön – vattnet, skogen och ljuset. På så sätt ändrar museet hela tiden sitt uttryck och ger en känsla av öppenhet och rörlighet. Inne i byggnaden kan besökare vandra mellan de vackra museirummen, vars väggar är gjorda av glas, och uppleva både samtidskonst och modern konst, och utanför – under ett av glasseglen – leder ett par trappor upp till en takterrass med en minst sagt fantastisk utsikt. Byggnaden ritades av den amerikanske arkitekten Frank Gehry, som är känd för sina spektakulära byggnader. Han ligger bland annat bakom det imponerande Guggenheim- museet i Bilbao.


fondationlouisvuitton.fr
8 Avenue du Mahatma Gandhi, Paris, Frankrike

21st Century Museum of Contemporary Art, Kanazawa, Japan

Foto: Getty Images

I centrum av Kanazawa, även känt som Lilla Tokyo, ligger detta japanska museum for samtidskonst. Byggnaden är utformad som en cirkel av glas som låter ljuset falla in. Tanken är att det ska ge museet ett öppet och ljust uttryck och hjälpa till att skapa en större medvetenhet om besökarnas närvaro – och även de utanför. För att skapa ytterligare närhet mellan museet och staden finns det flera ingångar till byggnaden. Formgivarna bakom det runda museet är de två japanska arkitekterna Kazuyo Sejima och Ryue Nishizawa, och byggnaden har tilldelats flera priser för sin arkitektur. Bland annat The Golden Lion år 2004 på den prestigefyllda Venedigbiennalen.

kanazawa21.jp
1-2-1 Hirosaka, Kanazawa City, Ishikawa, Japan

MONA – Museum of Old and New Art, Hobart, Tasmanien, Australien

Foto: Mona

Australiens största privatägda museum ligger i staden Hobart och är hugget i sten. Vid första anblick är det inte mycket för världen, men om du går igenom den stora spegelväggen och ner i en stor, vriden ståltrappa kommer du in i ett fascinerande tunnelsystem. Det underjordiska museet, som öppnades 2011, ägs av David Walsh som är känd för sin stora konstsamling om sex och död. Museet är designat av den australiska arkitektbyrån Fender Katsalidis Architects och är inspirerat av konstnären Anselm Kiefers studio i södra Frankrike som också är byggd i tunnlar och grottor. 2017 öppnade museets nya flygel Pharos, som ligger över floden Derwent, som flyter vid foten av museet. En vacker del av upplevelsen är att ta en 25-minuters rundtur med museifärjan från Hobart centrum till MONA.

mona.net.au
655 Main Road, Hobart, Tasmanien

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2019-11-11 11:19