Värmeböjans bonus: billigare utlandsresor

När det är bra väder hemma känner färre ett behov av att åka utomlands. Det, i sin tur, ger pressade priser hos resebolagen.

Magnus Kvandal  |  Publicerad 2018-07-06 14:12  |  Lästid: < 1 minuter

Det är Dagens Nyheter som har gjort en rundringning bland olika researrangörer för att undersöka hur det fina vädret i Sverige har påverkat marknaden för semesterresor utomlands. Vad de kom fram till är att medan värmen och torkan är ett hårt slag mot bönder och jordbrukare har det också en direkt påverkan på priserna för resor till Medelhavet. 
– Jämfört med förra året, då det var dåligt väder, är priserna för en vecka vid Medelhavet ungefär 2.000 kronor lägre. Det är stor skillnad, säger Erika Butterworth, Sverigechef på Apollo, till DN.

Hon berättar också att bokningsgraden är densamma som förra året, men att de som sitter i stolarna har betalat mindre.
– Vi sänker priserna tills vi fyller stolarna. Det är absolut köparnas marknad, fortsätter hon, och säger att de lägsta priserna finns i Västsverige, där det också har varit bäst väder hittills i sommar.

TUI:s presskontakt Adam Györki noterar samma tendens, och säger till DN att avresor från Göteborg var betydligt billigare än förra året, medan avresorna från Stockholm och Malmö låg på mer normala nivåer.


Det är framför allt sista minuten-resor till olika medelhavsdestinationer som är billigare.

Dela på Facebook
Tweeta