Vässa vinkunskapen

En systematisk guide till hur man provar vin

Redaktionen  |  Publicerad 2011-10-26 11:35  |  Lästid: 2 minuter
Vässa vinkunskapen

Yttre förutsättningar:

Glaset  
Det ska vara ettstort, ofärgat glas
med tulpan eller droppformad kupa och stadig fot. Fatta aldrig tag i glaset om
kupan eftersom värmen från handen påverkar vinets temperatur.
 

Ljuset
Dagsljus är att föredra för att avgöra vinets färg men under vintern och sent
på kvällen brukar ”vitt” ljus från lysrör och halogenlampor fungera
bra. Undvik stearinljus.
 

Parfym och rökförbud
Vid en vinprovning råder både rök- och parfymförbud. Alla dofter som kan
störa vinupplevelsen bör uteslutas och man bör också undvika kryddstark mat och
kaffe före provningen.


Fyra delmoment:

Titta
Att studera färgen på ett vin är ofta mycket avslöjande. Druvor, ålder och
intensitet kan antydas enbart genom att titta på vinet. När man studerar vinets
färg tar man tag i glasets fot och lutar glaset 45 grader.
 

Dofta
För att
lättare kunna känna vinets doft underlättar det om man snurrar igång vinet.
Vinets doft ger många upplysningar. Är doften stor eller liten? Känns vinet
fräscht och fruktigt eller instängt och jordigt? Är doften endimensionell eller
komplext?

Smaka
Ta en lagom stor klunk av vinet och låt det rulla runt i munnen. Om du drar
med tungan mot gommen kan du känna hur strävt vinet är. Öppna munnen och dra in
lite syre så att aromerna dras upp mot näsan. Glöm inte att känna hur lång
eftersmaken är.

Spotta
Vid en seriös vinprovning är det nödvändigt att spotta ut vinet då alkohol
påverkar dina sinnen redan efter ett par glas.


www.vinklubben.se

Dela på Facebook
Tweeta