Växla upp!

Svenske cykelhoppet Thomas Löfqvist om hur du blir en snabbare cyklist.

Joel Ågren  |  Publicerad 2012-06-28 11:50  |  Lästid: 2 minuter
Växla upp!

Utrustning 

Ta hjälp av en duktig cykelhandlare när du köper cykel. Räkna med att du får lägga från 10 000kr och uppåt för en bra träningshoj. Lägg några extra hundra-lappar på att få hjälp med sittställningen och måttanpassningen av cykeln. Bra kläder är också viktigt. Ett par schysta cykelbyxor gör exempelvis att du slipper skav i rumpan. 

Kom i gång

För att komma i form inför ett lopp som Vätternrundan rekommenderar jag träning minst tre dagar i veckan. Börja försiktigt och öka i intensitet ju närmare loppet du kommer. Varva cykelintervaller med distanspass. Intervallerna görs lättast på en spinningcykel eller en hometrainer medan distanspassen med fördel görs i grupp utomhus. 

Förbered dig

Ju färre mil du har i benen före ett lopp som Vättern runt, desto otrevligare blir upplevelsen. Försök att få ihop minst 100 mil före start. Som jämförelse gör jag cirka 3 500 mil per år. 

Undvik

Gör inte som på spinningen när du cyklar på landsväg – rör dig så lite som möjligt. Låt överkroppen vara still och låt benen snurra. Att hitta en bra sittställning är viktigt. 

Fördelar 

Cykling är en mycket mer social träningsform än exempelvis löpning. Man kan träna i grupp även om alla inte ligger på samma nivå. Förslitningsskador är ovanliga och fartmomenten gör träningen lite mer spännande.

Så gör du träningen roligare

Cykla i grupp, ge er ut på upptäcktsfärd och utforska terrängen. Jag brukar köra ett distanspass på 5–7 timmar och ta den obligatoriska fikan när vi kommit halvvägs. Den sociala biten är minst lika viktig som träningen i sig. 

Växla upp!
Cykelproffset Thomas Löfqvist.

______________________________
Namn: Thomas Löfqvist.

Vad: Proffscyklist. 

Ålder: 27 år.

Meriter: Blev den yngste svenske proffscyklisten genom tiderna när han som 19-åring värvades av det franska stallet Française des Jeux 2004. Tävlar för närvarande i det brittiska cykelstallet Team Sky.

Aktuell: I Tour de France i juli.

 

 

 

 

Dela på Facebook
Tweeta