Veja lanserar nya löparskor tillsammans med Rick Owens

Mörkrets mästare gör miljömedvetna sneakers i neonfärger.

Tom Cehlin  |  Publicerad 2020-10-16 12:50  |  Lästid: 3 minuter

Sen mitten av 90-talet har Rick Owens varit mörkrets mer eller mindre krönte prins. Hans blandning av dramatisk gotik och avantgardistiska sportkläder revolutionerade modevärlden, och som person är han lika mytomspunnen som sina kollektioner och visningar. Men den här gången är det inte gotiska skinnjackor, älghornsstolar eller ”Human Centipede”-inspirerade modevisningar som står på agendan. Nu rör det sig om löparskor – i neon.

Samarbetet mellan det franska skomärket och den amerikanske designern inleddes för några år sedan efter att Owen själv kontaktat Veja. Hans egna basketsneakers har länge varit några av de mest eftertraktade skorna i världen, men kanske var det just det oroade honom. Tanken på att skor i tyg och plast såldes för hutlösa summor (för att ofta stanna i skolådan eller säljas vidare) fick honom att vilja göra skor som tillverkades på ett annat sätt.

– Att göra plasttroféer är kanske inte det bästa man kan göra. Så jag gjorde research och letade efter det mest ansvarstagande sneakerföretaget som jag kunde hitta, berättade han för Vogue.

Han hamnade hos Veja, det franska företaget som startades av Sébastien Kopp and Ghislain Morillion. Sedan starten har man bland annat arbetat med att köpa in ekologisk bomull utan mellanhänder direkt från kravmärkta gårdar i Peru och Brasilien. Företaget lägger inga pengar på traditionell marknadsföring, i stället fokuserar man på sitt arbete med att utveckla material och tekniska lösningar för att göra ett så litet avtryck som möjligt på jordklotet. Nu har företaget tillsammans med Rick Owens tagit fram en ny variant av förra höstens samarbete.

Runner Style 2 är en låg sneaker som tagits fram som en nytolkning av förra årets modell, med en ännu lättare sula. Mellansulan är skapad av sockerrör och bananolja. För första gången introducerar också Veja naturlig kork i yttersulan, kombinerat med naturgummi och risavfall. Skons ovansida är helt skapad av återvunna plastflaskor. Den andra modellen, Runner Style Mid, är en hightop-sko skapad i samma material.

Skorna säljs för 2 700 kr respektive 2 900 kr.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2020-10-16 12:51