Stockholms 12 bästa vinbarer för en smakfull aw på stan

Merlotmarodör eller naturvinsnörd? Vin har blivit en subkultur och innovativa vinbarer tar över världens storstäder. King besöker Stockholms bästa vattenhål.

Karin Wimark Foto: Press & Karin Wimark  |  Publicerad 2022-12-13 08:06  |  Lästid: 4 minuter

Nektar Mat & Vin

En av Stockholms nyaste vinbarer – Nektar Mat & Vin – har flyttat in i bageriet Lillebrors tidigare lokaler på Rörstrandsgatan. Här möts man av lekfulla vinmenyer och smårätter med grönsaker, som nässelpaj med vitlök och muskot, majrova med ramslökspesto eller fina primörer som doppas i aioli. Rörstrandsgatan 12.
nektarstockholm.com

Chewie’s Bar

Från att ha serverat folköl under namnet Folk & Friends är nu baren vid Norr Mälarstrand fylld med naturviner och döpt till Chewie’s Bar (efter ägarnas hund). Och ja, baren är hundvänlig, så det är fritt fram för att ta med din älskling! Välj mellan viner på glas eller karaff ackompanjerat av växtbaserade smårätter som smörrebröd med cashewost eller hummus och pajer på pumpa, morot och öl. Interiören är avslappnad med vita kaklade väggar, lekfull konst på väggarna, stora välvda fönster och enkla ljusa trämöbler. Norr Mälarstrand 32.
chewiesbar.com

Babette

Babette är kvarterskrogen som kvalar in på grund av deras stora vinintresse, stammisvänliga stämning och trendsäkra fingertoppskänsla. Här serveras krispiga pizzor och opretentiösa smårätter av kockar med erfarenhet från Esperanto och Fäviken. Matcha maten med en klassisk fransk bordeaux, en smakrik nebbiolo eller ett frizzigt naturvin. Missa inte pizzan med hettande n’duja och mozzarella. Mmm! Roslagsgatan 6.
babette.se

Ambar

Här serveras det mesta som drar åt det oxiderade hållet. Bärnstensfärgade härligheter, gärna med lite udda smaker. Följ med på ett djupdyk i naturvinsvärlden där kunniga kockar och sommelierer matchar dryck med japanskinspirerade smårätter. Dock står vinet i fokus, maten är sekundär på Ambar. Tomtebogatan 22.
ambarvinbar.se

Hornstulls Bodega

Populära Tjoget har öppnat nytt! Eller rättare sagt den lilla vinbaren Hornstulls Bodega, tidigare ett litet vinrum inuti cocktailprisade Tjoget, numera med egna lokaler vägg i vägg. På dörren möts du av texten ”En osnobbig vinbar”, något som bekräftas av den stimmiga stämningen i den dunkla lokalen. Maten har spanska influenser, öppettiderna är generösa och vinerna sträcker sig från trendigt och naturligt till klassiska fransoser. Hornsbruksgatan 24.
hornstullsbodega.com

Folii Vinbar

En av Stockholms bästa vinbarer som återkommande gånger vunnit guld i vinguiden Star Wine Lists tävling för bästa vinlista på glas. Att stället också ligger lite avsides, på Södermalms tunnelbanelösa östra sida, gör att stället har den där eftersökta ”kvarterskänslan”. Hit går man med siktet inställt på en bra vinkväll. Schyst är att det allra mesta kan beställas som halvglas, helglas, halvflaska eller helflaska. Missa inte heller vinprovningarna som återkommer med olika teman. Erstagatan 21.
folii.se

Balkan Wine & Meze

När drack du ett vin från Serbien senast? Nyöppnade Balkan Wine & Meze på Hornsgatan på Södermalm serverar bra viner från de mindre klassiska vinländerna i Europa. Vad sägs om ett turkiskt mousserande på druvan emir? Hornsgatan 149.
balkanwinemeze.se

Savant Bar

Savant Bar är stället du vill bli stammis på. Ett krypin i Vasastan med passion för bra dryck, småskalighet och grönt tänk. Här följer man hjärtat snarare än trender, måltiderna är säsongsanpassade och de naturliga vinerna byts ut efter tycke och smak. Slå dig ner vid bardisken, fråga efter något skoj på den svarta griffeltavlan och låt timmarna flyga iväg. Tegnérgatan 4.
savantbar.se

Grus Grus

Tranans bakficka Grus grus (trana på latin) är vinbaren som lämnat all prestige utanför dörren och erbjuder schysta viner i avslappnad miljö. Kom med vännerna, familjen eller kollegorna för väl utvalda viner och mathantverk. Missa inte vinprovningar och event med vinmakare från hela världen. Karlbergsvägen 14.
grusgrusvinbaren.se

Alba Vinbar

Mitt på Skånegatan ligger nyöppnade Alba Vinbar – en fräck och lekfull nykomling med avslappnad uteservering, fokus på naturviner och kvalitativa snacks i form av pizzette, tonfisk med citron och burrata med apelsin. Detta är första parkett för att skåda Södermalmshipstern. Missa inte att ta tempen med den handskrivna listan ”Inne/Utelista” som sitter uppklistrad på väggen. Mitt i sommarruschen var det tydligen väldigt ”ute” med t-shirts med tryck, CSN och gym. Skånegatan 88.
albavinbar.se

Gemla Vinbar

På Magnus Ladulåsgatan hittar man Gemla Vinbar, där hantverksviner matchas med mjölksyrade morötter och där stämningen är uppsluppen och avslappnad. Till Gemla går man för kvalitet. Här värnar man om miljön, något som avspeglas i såväl inredning som det du stoppar i dig. Stryk onödiga krusiduller och addera kunniga sommelierer. Dessutom något så roligt som ett showroom dagtid för det svenska möbelföretaget Gemla! Magnus Ladulåsgatan 10.
gemlavinbar.se

Tyge & Sessil

Tyge & Sessil är vinkaféet dit du går för en spännande vinresa med avstamp i småproducenter. Vintagemöbler sätter tonen, ett piano står redo för den som får feeling, flaskor balanserar på boktravar, i hyllor och diverse vrår på det schackrutiga golvet. Beställ in några smårätter som kikärtspannkaka, tartar på torsk eller klassiska boquerones och luta dig tillbaka. Brahegatan 4.
tygesessil.se
Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2022-12-13 10:35