Vinexperten: Fyra naturviner för nybörjare

Kings vinexpert Daniella Illerbrand väljer fyra naturviner för nybörjare.

Rasmus Blom  |  Publicerad 2020-06-22 17:50  |  Lästid: 2 minuter

Det något snåriga begreppet naturvin är det få vin­drickare som höjer på ögonbrynen för i dag. Men för er som fortfarande sätter i halsen vid tanken på att dricka ett vin som ser ut som mammas hallonsaft fast med fällning så kommer här en liten lista på viner som kanske kan få er att ta steget över från konventionellt till osvavlat. Och varför inte? Vi tänker ju väldigt mycket på vad vi äter i dag – helst ska råvarorna vara ekologiska, närodlade och komma från små lokala producenter. Så varför inte tänka likadant när vi dricker vin? Begreppet naturvin då? Snårigt, som sagt, inte minst då det saknas en övergripande certifiering som avgör vad ett naturvin faktiskt är. Men enas vi om att ekologisk odling, handskörd, naturliga jäster och minimal vinmakarpåverkan är centrala inslag så har vi kommit en bra bit på väg.

1. 7 Fuentes, 2018, Spanien

Ett av de trevligaste vinerna i Systembolagets ordinarie sortiment. Fylligt utan att vara för tungt, med en underbar bärighet och den omisskännliga karaktären från Kanarieöarnas vulkaniska jord. Löp och köp! Nr 2763, 149 kr.

2. La Stoppa, Trebbiolo Rosso, 2018, Italien

Det perfekta pasta-vinet. Mjukt och kryddigt med inslag av mörka bär. Vinet består till 60 procent av druvan barbera, som i Italien ofta kallas ”il vino del popolo”, folkets vin. Nr 92925, 179 kr.

3. Juicy Fruit, 2016, Tjeckien

När drack du ett vin från Tjeckien senast? Det är dags nu.  Även om namnet känns oseriöst så finns det inget skämtsamt över smaken på detta vin. En fantastisk blandning av pinot blanc och chardonnay. Nr 92762, 348 kr.

4. Origine, Vino Rosato, 2019, Italien

Färgen på Origine för tankarna till en lättsam rosé, men vinet bjuder på betydligt mer struktur och smak, med toner av röda bär och en välbalanserad syra. Nr 77757, 119 kr.

Daniella Illerbrand är Kings dryckes­expert. Hon är utbildad sommelier och har erfarenhet från krogar som Aquavit i New York och Mathias Dahlgren i Stockholm. I dag är hon director of content på Sweden foodtech och krönikör i Gourmet.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2020-06-22 17:50