Så bleker du rätt

Från gulbruna kalaspuffar till ett bländande vitt vinnarleende. King vet hur du bleker tänderna bäst.

Niklas Vestberg  |  Publicerad 2013-04-09 07:30  |  Lästid: 2 minuter
Så bleker du rätt
Så bleker du rätt
Foto: TV4. Kings groomingredaktör Niklas Vestberg.

Gör-det-själv-blekning

Det finns flera gör-det-själv-blekningar som säljs i butik och framför allt på nätet, till exempel Easewhite och iWhite. De marknadsförs som professionella och lovar samma resultat som på tandklinikerna, men till ett billigare pris, från 300 kronor och uppåt. Enligt EU-regelverk får dessa produkter inte innehålla en högre koncentration av väte- och karbamidperoxid än 0,1 % (på klinik används från 6 % respektive 18 % och upp).

Kostar från 300 kronor.




Så bleker du rätt
Härligaste eltandborsten just nu är utan tvekan Philips senaste tillskott, Sonicare Diamondclean, och nog känns tandborstningen enklare och effektivare än med en vanlig. Inställning för både puts och whitening finns. Stor plus för det snygga resefodralet med usb-laddare. Pris: 1 790 kr.

Proffsig hemmablekning

Det här är en professionell behandling där en personlig blekskena tas fram genom ett avtryck från dina tänder. Skenan får du med hem tillsammans med en blekningsgel. Blekmedlet appliceras i skenan och verkar under några timmar, dag eller natt. Du använder det i från tre till tiotalet dagar under behandlingsperioden. Resultatet kan hålla i sig i något år eller längre och du kan sedan återanvända blekskenan när du känner att det är dags igen.


Kostar från 2 500 kronor.



Blekning hos tandläkaren


Här kan du snabba på resultatet med så kallad power bleaching eftersom tandläkaren kan använda starkare, mer koncentrerat medel under uppsikt. Du kan vänta dig en lite dyrare prislapp, från 3000 kr och uppåt, samt en längre stund i stolen på tandkliniken. Vissa metoder använder ljus (plasma, laser) för att aktivera blekningsmedlet.

Kostar från 3 000 kronor.




Hur skadligt är egentligen blekmedlet som används vid tandblekning?

Numer tycks tandläkarna överens om att det inte finns några allvarliga skaderisker – om behandlingen sköts på rätt sätt. Det är framför allt tandköttet som är utsatt och kan ta skada av blekmedlet, så därför är det alltid en god idé att ta hjälp av proffsen.

Dela på Facebook
Tweeta