Weinås: Därför går det utmärkt att ha klocka till smokingen

Kings stilredaktör Andreas Weinås svarar på läsarnas spörsmål om stil och mode.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2018-05-09 10:46  |  Lästid: 2 minuter
Klädkod kavaj?

Det är så att min vän ska gifta sig i Göteborgs skärgård i vår och jag undrar ett par saker gällande klädsel. Klädsel för bröllopet är kavaj. Jag ska ha en mörkblå kostym och undrar vilken skotyp man kan ha. Är det svart oxford eller kan man ha svarta pennyloafers/tasselloafers eller till och med Belgian Shoes i svart skinn? Är det vitt som gäller för färgen på skjortan eller kan man välja en väldigt ljusblå skjorta? Kan man ha mönster i slipsen, typ marinblå med små vita prickar, eller är det enfärgat som gäller?
Nils

Svar: Hej Nils och tack för dina frågor. Faktum är att det finns två svar på dina frågor. Det beror helt enkelt på i vilket århundrade man befinner sig. Klädkoden ”Kavaj” syftade tidigare på det vi i dag benämner som ”Mörk kostym”. På grund av detta finns det fortfarande många av den äldre skolan som anser att mörk kostym, vit skjorta och svarta skor är det som gäller. Samtidigt så har introduktionen av ”Mörk kostym” förpassat ”Kavaj” nedåt på formalitetsskalan, och därför tycker jag själv att det går utmärkt med en ljusare kostym sommartid precis som en ljust färgad skjorta och loafers. Jag skulle personligen undvika Belgian Shoes på ett bröllop då de påminner mer om tofflor än loafers.

Klocka till smoking?

Jag ska på en smokingmiddag och har införskaffat egenknuten fluga, smoking­skjorta och pumps i lack (tack för tipset). Jag hade tänkt att bära min morfars gamla kostymklocka i guld men har hört någonstans att man inte bär klocka till smoking. Stämmer detta?
Carl-Henrik

Svar: Väldigt roligt med smokingmiddag, och tack för din fråga. Att man inte får bära armbandsur till smoking är en ganska vanlig missuppfattning som ofta blandats ihop med frack, där man absolut bör undvika armbandsuret till förmån för eventuellt en rova. Din morfars gamla kostymklocka låter därför som ett utmärkt alternativ och ett tips är att investera i ett nytt, svart band i alligator eller krokodil vilket passar perfekt till den övriga klädseln.

Matcha mönster?

Jag ser ofta i er tidning (och på bloggar runt om på nätet) hur man matchar flera olika mönster i en och samma outfit. Jag trodde detta var strängeligen förbjudet, och särskilt olika sorters ränder med varandra. Har jag fel och vad ska man tänka på om man ska matcha mönster?
Jonathan

Svar: Det går absolut att matcha mönster! Det allra viktigaste för att lyckas med det är att ta hänsyn till proportionerna på dem. Exempelvis går det utmärkt att kombinera en större överruta med en smalspårig skjorta, då de bägge mönstren har olika storlek och inte riskerar att smälta ihop. Själv försöker jag att alltid ha minst ett plagg enfärgat eller omönstrat i en outfit för att balansera upp helheten.

 

Undrar du något? Dra iväg ett mail till andreas.weinas@egmont.se.

Dela på Facebook
Tweeta