Weinås: Så ska du tänka med ditt första kostymköp

Kings stilredaktör och klockexpert Andreas Weinås svarar som vanligt på våra läsares spörsmål om stil och mode.

King Magazine logotyp
Andreas Weinås  |  Publicerad 2019-10-11 10:10  |  Lästid: 2 minuter

Perfekta kostymen?

Fråga: Står inför mitt livs första riktiga kostymköp och känner mig minst sagt osäker på vad jag ska välja. Är det dubbelknäppt som gäller nu eller borde man satsa på enkelt? Sedan är det färg och tyg. Vad ska jag välja?
Carl

Svar: Det är långt ifrån det enklaste att veta vad man ska satsa på som första kostym, men min rekommendation är att välja ett säkert kort som är användbart i många situationer. Därför skulle jag slå ett slag för den enkelknäppta kostymen i mörkblå tunn ull med två alternativt tre knappar. Den kommer att vara korrekt i affärssammanhang, på bröllop eller till och med begravning och kan fortfarande kläs ner om man känner för det. Den är snygg till svarta och bruna skor, liksom till vita eller ljusblå skjortor.

Jimmy Stewart i flanellkostym, skyhög midja och elegant smalt skärp som matchar skorna. //Foto: Getty Images

Måste skärpa mig!

Fråga: Jag har inte ett enda snyggt skärp men vet inte var jag ska leta. Skulle du rekommendera någon speciell leverantör eller butik och i vilket utförande?
Jonathan

Svar: Skärpet har, efter en längre tids dominans av side adjusters, börjat komma tillbaka på allvar. Mitt råd är att välja ett alternativ som ligger i ungefär samma färgfamilj som de flesta av de skor du bär. Det behöver inte vara en exakt matchning, men svarta skor gör sig i regel bättre med svart bälte och bruna skor med brunt dito. Satsa även på ett något smalare utförande runt 2,5–3,5 cm för ett elegant intryck. För mer exakt tips skulle jag titta närmare på Grafford på Humlegårdsgatan 19 i Stockholm, där de säljer flera versioner av väldigt snygga skärp.

Skor med rosett?

Fråga: Jag har sett att du vid flera tillfällen burit en modell av tunna loafers eller tofflor med en liten rosett på vristen. Vad är detta för skor och hur får jag tag på ett par?
Jocke

Svar: Skorna du tänker på heter Mr Casual och är från ett litet belgiskt företag som heter Belgian Shoes. De är sydda för hand med en mockasinkonstruktion och har en mjuk lädersula med foder i filt vilket gör dem ruskigt bekväma och har sett likadana ut sedan 1930-talet då Henri Bendel introducerade dem på den amerikanska marknaden. Belgian Shoes säljer sina skor genom endast ett fåtal återförsäljare världen över (Unipair i Sydkorea och Nicholas Haslam i London exempelvis), vilket gör dem lite svåra att komma över, men passa på att svänga förbi företagets flaggskeppsbutik om du är i New York.

För att ställa en fråga, mejla till andreas.weinas@egmont.se. Jimmy Stewart i flanellkostym, skyhög midja och elegant smalt skärp som matchar skorna.

Dela på Facebook
Tweeta