Den enda slipsknuten du behöver kunna

Kings stilredaktör Andreas Weinås svarar på dina spörsmål om stil och mode.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2018-05-30 08:00  |  Lästid: 2 minuter

Slipsknutar?

Fråga: Jag försöker lära mig att knyta en riktigt snygg slipsknut, men när jag googlar efter resultat hittar jag tiotals olika knutar att välja mellan. Vad ska man tänka på när man knyter en slips och vilken slipsknut ska jag börja med?
Tobias

Svar: Det finns en mängd slipsknutar man kan lära sig, men som tur är behöver du bara kunna en. Den heter four in hand och är både den enklaste och elegantaste knuten man kan knyta. Vad som är viktigt att tänka på när man knyter en slips är att våga dra åt knuten. Dels så den ligger tätt mot halsen utan mellanrum mot skjortkragen men även själva knuten i sig. Tänk på att placera slipsen så att dess bredaste del sträcker sig precis över midjebandet på byxan när den är färdigknuten. Det kräver lite träning men gör underverk för helheten.

 

Resa med stil?

Fråga: Jag och min sambo ska ut och resa i sommar och är så erbarmligt trött på folk som ser ut som om de snarare ska kliva in på gymmet än på planet. Jag tänkte därför föregå med gott exempel och klä upp mig för resan men skulle behöva tips och råd för hur man kan kombinera en elegant klädsel med funktion.
Daniel 

Svar: Älskar din ambition! Att resa ställer så klart vissa krav på vad man har på sig. Man vill gärna ha något som inte är för varmt eller obekvämt men även har plats för exempelvis pass, plånbok, mobiltelefon etc. Här är kostymen oslagbar med en mängd olika fickor. Vi skulle rekommendera en modell i exempelvis fresco. Det är en väv som består av hårt tvistat ullgarn som både andas väl men framför allt håller sig skrynkelfri. Har du inga problem med skrynklor är linnekostymen ett annat utmärkt alternativ där man blir avslappnat elegant. Addera en popover, buttondownskjorta eller till och med slips om du verkligen vill klä upp dig. Som handbagage rekommenderar vi en snygg kabinväska. 

Byxor med gubbveck?

Fråga: Jag har sett fler och fler trendiga killar som bär byxor med gubbveck. Jag trodde det var helt ute? Göran

Svar: Faktum är att gubbveck, eller plisseringar som de även kallas, i högsta grad är aktuella i modet. Mycket beror på att byxans midjehöjd och vidd har ökat de senaste säsongerna. Vad många inte vet är att plisseringar faktiskt fyller en funktion. De bidrar till att ge lite extra utrymme över bärarens höft och lår utan att kompromissa med silhuetten. De finns i enkelt respektive dubbelt utförande och går enkelt att måttbeställa om man inte hittar det i handeln. 

Undrar du något? Maila andreas.weinas@egmont.se.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2019-09-10 15:00