Yves Saint Laurent död

Vännerna om Yves Saint Laurent

 |  Publicerad 2008-06-02 10:40  |  Lästid: 1 minut
Bild 427646

Legendariska Yves Saint Laurent blev 71 år gammal. 

 

Efter en längre tids sjukdom har den franska modeskaparen Yves Saint Laurent gått bort. Igår avled han i sitt hem efter en längre periods sjukdom – och idag sörjer modevärlden förlusten av 1900-talets mest inflytelserika designer.
Yves Saint Laurent började redan som 18-åring rita kläder och skor för att för att fly verkligheten, som fylldes av trakkasserier från skolkamraterna. Redan vid 21 års ålder blev han handplockad av Christian Dior och fick bara tre år senare ta över modehuset efter Diors hastiga bortgång. Sedan dess har han under sin fyrtioåriga karriär skapat okända plagg som skepparkavaj, knäbyxor och trenchcoat.
Yves Saint Lauren slog igenom som modeskapare under 60-talet. Han var sedan aktiv i mer än 40 år och har fascinerat, provocerat och förfört modevärlden.
– Jag har alltid arbetat i kvinnors tjänst och jag har gjort det utan att kompromissa ända till slutet, med respekt och kärlek, uppgav han till Womens Wear Daily, när han 2002 pensionerade sig.
Under hela sitt liv hade Saint Laurent lidit av depression och under sin avslutningfest 2002, då han resignerade från modevärlden, erkände han att han kapitulerat ”för de falska vännerna, lugnande och droger”, uppger AFP.
Hans sista levnadasår skedde i skymundan, han var enligt uppgift rullstolsbunden och svag.
Marc Jacobs:
”Han har alltid varit min hjälte och det är sorgligt att han är borta. Han har varit en fantastisk inspirationskälla – han var den första som som uppmärksammade ungdomskultur och tog element från gatukulturen och gjorde något elegant utav det.”
Jean Paul Gaultier:
”För mig är och har Saint Laurent alltid varit bäst. Jag hittar energi i hans arbete. Han gav oss glamour, han älskar kvinnor – och han öppnade många dörrar för mode. Allt vi gör är för tack vare Saint Laurent. Vi älskar alla honom, och det vet han.”
Oscar de la Renta:
”Hans vänskapskrets blev bara mindre och mindre och han träffade till slut bara sina närmaste och lojalaste vänner. Han definierar en period i modehistorien som är extraordinär och spännande. Han hade öga för färg och det exotiska. Och under en väldigt lång tid var han kungen av mode – alla ville vara Yves Saint Laurent. Han var så otroligt begåvad.”
Dela på Facebook
Tweeta