Zlatan avslöjar hemligheterna bakom sin 41-åriga superkropp

Yoga, racketsport och massa ägg är några av ingredienserna bakom Zlatan Ibrahimovics 41-åriga kanonkropp.

Joakim Almén | Foto: Getty Images  |  Publicerad 2023-01-13 13:43  |  Lästid: 2 minuter

Det är svårt att ta in att Zlatan Ibrahimovic är 41 år. Åtminstone när det nyligen kablades ut bilder som visar den alltjämt aktiva världsspelarens ovanligt pigga muskulatur.

Zlatan har gjort mål i toppligafotboll under fyra olika decennier och en av förklaringarna bakom att han än idag tillhör ett Champions League-lag och snart återigen kan vara aktuell för ett kvalspel i landslaget är just hans unika fysik.

Bakom varje framgångsrik superkropp står ett gäng ”hemligheter”. I samband med en H&M Move-kampanj avslöjar Zlatan Ibrahimovic, för brittiska GQ, sina främsta knep för att hålla sig i gott fysiskt slag.

Zlatan visar att det inte är något fel på den fysiska formen under en semester i Miami under årsskiftet. Foto: Getty Images

1. Rör på dig till förbannelsen

Zlatan mår kanon av att röra på sig, därför rör Zlatan på sig. Redan i skolan hade hans lärare synpunkter på att han alltid var i rörelse och förmodligen var det därför han blev en professionell fotbollsspelare, menar han.

Han slutar aldrig att utmana sig själv och han nöjer sig aldrig. Han försöker alltid att ta allt till nästa nivå. Och just det. Ett råd från Zlatan: ta alltid trapporna om du kan. (Vill du göra som Peter Siepen kniper du dessutom till i sätesmuskeln vid varje trappsteg för extra träningseffekt.)

2. Yoga

Zlatan upptäckte yoga under en av karriärens allvarligare skador då han inte kunde röra sig så fritt som han önskade. Yoga har lärt honom att fokusera, hitta lugnet och behärska ett lugnare rörelseschema. Något han menar att han har stor nytta av på fotbollsplanen idag. Sensmoralen i det här tipset: Var aldrig rädd för att prova nya, annorlunda saker.

3. Håll dig tävlingsinriktad

Att Zlatan är tävlingsinriktad har både hans motståndare (och ibland lagkamrater) fått erfara på fotbollsplanen. Att han fortfarande, vid 41-års ålder, spelar på allra högsta nivå kommer från hans förmåga att ständigt utmana sig själv och sin omgivning. Mycket av hans motivation på senare härstammar från att han vill visa sig som en förebild för sina barn och sina unga medspelare.

4. Pasta, kött, fisk och massa ägg

Att moderna fotbollsspelare på högsta nivån inte är några rumlare likt många brittiska Premier League-spelare på 90-talet och bakåt är ingen nyhet. Norske målspottaren Erling Haalands kostschema och återhätmningsmetoder är föremål för kvällspressen rubriker en gång i veckan. Känns det som.

Zlatan då? Han är noggrann. Såklart. För att vara en ledare måste du också ta hand om din kropp, på alla tänkbara sätt, menar han. I Zlatans kostcirkel ingår pasta, kött, fisk och en jäkla massa ägg. Exakt hur många ägg om dagen det rör sig om avslöjar han tyvärr inte.

5. Variation

Den bästa träningen är den varierade träningen. Det tycker också Zlatan. Som liten höll han på med friidrott oc racket- och andra bollsporter, där fotbollen var högst upp på listan. Varierad träning är något Zlatan fortsatt med under hela karriären. Hans fäbless för taekwondo är en av framgångsfaktorerna för flera av svenskens akrobatiska drömmål genom karriären.

Artikeln publicerades ursprungligen på Kings syskonsajt Café.se.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-01-13 13:43