Stor guide: 17 restauranger i Köpenhamn du måste besöka

Det nordiska köket är mer hajpat än någonsin och danska Noma och Geranium toppar listan över världens bästa restauranger. Men Köpenhamns matscen är mer än fine dining och svindyra krognotor.

Karin Wimark  |  Publicerad 2022-04-05 14:33  |  Lästid: 6 minuter

Amass & Amass Fried Chicken 

Foto: Cory Smith

Refshalvön   
I ett före detta båtvarv längst ut på Refshalvön ligger Amass – ledande när det kommer till hållbarhet och hyllad som Skandinaviens mest hållbara restaurang med grön stjärna i Michelinguiden. När grundaren Matt Orlando lämnade kökschefrollen på Noma var han fast besluten att skapa en restaurang som kan leva i generationer. I dag kan man njuta av säsongsbaserad fine dining på närodlade råvaror. Under pandemin delades lokalen av och det mer avslappnade AFC slog upp portarna – en tolkning av KFC med friterad kyckling i streetfood-anda. Nyfiken? Då får du skynda dig! I april stryks nämligen C:et i Amass Fried Chicken och kycklingen byts ut till ”Dirty Vegetables” – givetvis i samma snabbmatsanda. amassrestaurant.com

Kona

Foto: Niklas Adrian Vindelev

Carlsberg 
Läcker japansk-inspirerad nykomling som öppnats av grundaren till Slurp Ramen (Köpenhamns bästa ramen!). Här bokar du plats vid den lite intimare köksdelen Omakase där du serveras en åttarätters säsongsbaserad meny av kocken Jessica Natali, före detta kock på Noma, alternativt i Izakaya-delen där japanskinspirerad mat ackompanjeras av spännande naturviner, saké och öl. Den som är nyfiken kan också boka in sig på en kimchiklass!   konacph.com

Bar Vivant & Lilleblå

Nørrebro & Indre By   
Det poppar ständigt upp nya naturvinsbarer i Köpenhamn. Snackisen Bar Vivant i Nørrebro grundades av två norrmän och syns på långt håll med sin knallgröna neonskylt i entrén. En trappa ner är inredningen stilren och sober, vinflaskor står uppradade på hyllor och serveras för en billig peng på glas. Den som känner för en resa till Österrike kan spana in Lille Blå Vinbar – ett färgstarkt inslag i Indre By som drivs av ägarna bakom vinimportbolaget och flaskbutiken Österreich Vin. De knallblå väggarna lyser upp den gråaste dagen och roliga österrikiska naturviner serveras vid enkla träbord. barvivant.dk

Hart Brød + Bar

Foto: Giuseppe Liverino / Visit Copenhagen

Holmen   
Efter att Richard Hart varit med och grundat populära bageriet Tartine i San Francisco slog han sig ihop med René Redzepi och öppnade eget bageri i Köpenhamn. Noma-ägda Hart Bageri har blivit en institution i Frederiksberg, och under pandemin vidgade de vingarna och öppnade Hart Brød + Bar i Christianshavn – en lite mer avslappnad bar/kafé som precis flyttat till större grannlokal på Holmen. Hit kommer du för skönt häng, bakverk av högsta klass och en vinlista kuraterad av Noma. hartbageri.com

Världens bästa matstad?

Köpenhamn har på bara några år gått från smörrebröd-epicentrum till en av de mest progressiva krogstäderna i världen. 2019, pre-covid, besökte 6 miljoner turister staden och året före angav 1,3 miljoner turister mat som huvudanledning till att besöka landet, enligt en rapport från Visit Denmark.
Den främsta anledningen stavas såklart Noma, Rene Redzepis trestjärniga stjärnkrog som satte Danmark på den gastronomiska världskartan när den öppnade år 2003 och som nyligen utnämnd till världens bästa restaurang – för femte gången. På Noma delas året in i tre årstider, och menyn ändras för att matcha säsongens ingredienser. Alla bokningar betalas i förskott och avsmakningsmenyn kostar cirka 4 000 svenska kronor. Lägg till ett vinpaket och slutnotan hamnar på cirka 6 400 kr. 

Øens Have

Refshalvön   
Känner du till Danmarks första takträdgård Østergro och restaurangen Gro Spiseri? Nu har teamet bakom projektet slagit på stort och öppnat Skandinaviens största urbana farm på Refshalvön – Øens Have. Här odlas grönsaker, svamp och blommor i samklang med bin och kacklande hönor. I hjärtat av allt står två jurtor för middagar, workshops och olika typer av event. Idén är att göra staden grönare och att engagera gäster och lokalbor – exempelvis genom trädgårdsarbete för volontärer en dag i veckan. oenshave.dk

Collective Bakery

Nørrebro   
Populärt kafferosteri som nu öppnat bageri med fokus på att matcha kaffet med bakverken. Här vill man alltså utforska samspelet mellan drycken och bakverken för att lyfta hela fikaupplevelsen. Kombinationen av ljusrostat, fruktigt kaffe och en citronglacerad frasig croissant slår kullerbyttor i munnen. Och de vackra bakverken radar upp sig i glasmontrar likt juveler i en smyckesbutik. På Collective Bakery finns ett starkt miljötänk som genomsyrar allt från råvaror i bakverk till hur kaffet odlas och produceras.    coffeecollective.dk

Banegaarden

Vesterbro   
Så snart man kliver in i den grönskande oasen känns det som om man lämnat Köpenhamn. Här bakom tågspåren ligger ett ”hållbart Narnia” som de själva kallar det, där nio gamla övergivna lador varsamt renoverats och numera agerar gastronomisk mötesplats med bageri, restaurangen Lade 609, föreläsningsytor och butiker. Kom hit för en workshop i fermentering, en sjurätters måltid eller gå på bondmarknad. Ladorna användes en gång i tiden för att torka ved till DSB, Danmarks största tågföretag. Idag har flera av dem renoverats och mer ska det bli – allt för att sprida inspiration och kunskap kring mat och hållbarhet. banegaarden.com

SURT

Carlsberg 
En nykomling på pizzascenen i Köpenhamn drivs av pizzabagaren Giuseppe Oliva som var med och startade populära Baest med Christian Puglisi. Till Surt går man för fluffiga surdegspizzor med lövtunna bottnar toppade med säsongsbaserade råvaror från små gårdar i närområdet. Räkna med en avslappnad och intim kväll där pizzorna gräddas i den heta stenugnen i hjärtat av restaurangen. surtcph.dk

Camino

Kødbyen   
Nästa gång du besöker Kødbyen kan du spana in Camino – en eldbaserad restaurang med inspiration från såväl Spanien som de franska traditionerna och döpt efter pilgrimsleden Camino de Santiago. Här delar du med fördel smårätter vid bordet. Vad sägs om en karamelliserad löktarte med tryffel och manchego? Eller piggvar och stark nduja? Rena och enkla smaker i avslappnad miljö i roligt område. restaurantcamino.dk

Ark & Bistro Lupa

Foto: Daniel Rasmussen

Indre By & Østerbro   
Ark bjuder på en resa som får en att glömma att hela menyn är vegansk. Kreativa rätter, charmig personal och en inredning som tagits fram med fokus på klimatet ger en minnesvärd helhetsupplevelse. Strax efter att de öppnat (mitt under pandemin) fick de en grön Michelinstjärna, och för inte länge sedan öppnade samma team Bistro Lupa i Østerbro – en mer avslappnad systerrestaurang som även de hakat på trenden med friterat – fast på svamp från egen odling. restaurantark.dk, bistrolupa.dk

Pompette & Poulette

Foto: Giuseppe Liverino / Visit Copenhagen

Nørrebro   
Pompette är en liten, urban naturvinsbar i Nørrebro som bjuder på skönt häng och funkiga naturviner på glas. Ägarna Martin och Jesper öppnade baren med grundtanken att göra bra vin tillgängligt för alla. Här kan du alltid hitta ett urval av ett rött, ett vitt, ett rosé och ett orangevin för 50 danska kronor glaset. Skulle du hitta en flaska du blir nyfiken på i vinkällaren är det bara att köpa med hem! Sätter hungern in? Kika in på grannen Poulette för ett stycke krispig friterad kyckling – en trend som sipprat fram senaste året i Köpenhamn. Poulette slog upp dörrarna mitt i pandemin och serverar kryddstark kyckling eller tofu i mjukt briochebröd. Beroendeframkallande! shop.pompette.dk, poulette.dk

Barabba

Indre By   
Barabba var länge en av få restauranger i Köpenhamn som hade öppet ända till två på natten. Och då även köket, något som lockade kockar som gått av sitt pass och var redo för en bit käk. Kräsna kockar höjde ribban, och det sägs att pastarätterna är de mest syndiga i stan med mängder av smör, ost, tryffel och kaviar. Hit kommer du oavsett om du vill ta ett glas vin på tu man hand, äta en flerrätters middag eller äta en avslappnad helglunch av bästa slag. barabba.dk

Popl Burger

Foto: Giuseppe Liverino / Visit Copenhagen

Christianshavn   
Alltsammans började som en pop-up i Nomas trädgård under lockdown. Noma-burgarna gjorde succé och det dröjde inte länge innan Popl öppnade permanent restaurang i Christianshavn. Hit kommer du för den enkla men grymt vällagade menyn – burgare, säsongsbaserade tillbehör och utvalda drycker. Burgarna tillverkas på ekologiskt kött, men uppstickaren är ändå quinoaburgare som tillverkas i Nomas fermenteringslabb.  poplburger.com

Delar av artikeln publicerades ursprungligen på Vagabond.se.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2022-04-05 14:33