Redaktionen väljer: 7 sneakers perfekta till sommaren och våren

Tre sneakers ovanifrån

Tekniskt, sportigt eller tillbakalutat? Nu när våren äntligen är här och sommaren står runt hörnet finns det inget bättre tillfälle för att fixa nya sneakers – här är 7 av våra favoriter.

Ludvig Hällström  |  Publicerad 2024-04-26 11:46  |  Lästid: 3 minuter

1. SL 72 Knit x Wales Bonner, Adidas

Sko från Adidas i brunt, rött och orange.

Bohemiskt och retro-inspirerat,1949 kr, foto: Sneakers n Stuff

Adidas samarbete med den brittisk-jamaikanska designern Grace Wales Bonner har varit omöjligt att missa – kollektionerna, som innehåller mer än bara sneakers, inspireras av den karibiska diasporan i Storbritannien och dancehall musik.

Med brodyr-liknande detaljer och jordnära färgkombinationer förtjänar retro-modellen SL 72 minst lika mycket uppmärksamhet som sitt omtalade syskon Adidas Samba.

2. Osier S-Strike Raw Suede Mix, Stepney Workers Club

Gul sko från Stepney Workers Club.

Ett solklart val och en solklar färg, 1750 kr, foto: Stepney Workers Club

Det brittiska märket Stepney Workers Club kom till i östra London 2018 och inspireras av den engelska arbetarklassens idrottsföreningar och dess mångfald av subkulturer.

Till skillnad från deras mest kända modell Dellow är Osier deras tolkning av "dad sneakers" – ett unikt och stilrent alternativ till de populära New Balance-modellerna som dominerat fåran inspirerad av löparsilhuetter.

3. Arizona x Noah, Puma

Blå sko från Puma.

Värda att veva för, 1299 kr, foto: Sneakers n Stuff

Tack vare de engelska fotbollsklubbarnas framgångar i Europa under 70- och 80-talet introducerades deras supportrar till märken som Adidas, Puma och Diadora under bortaresorna på kontinenten.

Tillsammans med det New York-baserade streetwear märket Noah har Puma presenterat en tolkning på de retro-inspirerade stilarna – och det känns som något Aston Villas supportrar skulle kunna rövat med sig hem under europacupen 1982.

4. Killshot 2, Nike

Vit sko från Nike med blå Swoosh och gummifärgad sula.

Enkelt, rent och klassiskt, 1149 kr, foto: Sneakers n Stuff

Den mest stilrena och kanske även mest generiska skon på listan – Nikes Killshot har uppdaterats för att nu finnas i läder och inte bara mesh som tidigare.

Den klassiska tennisskon ger ett tidlöst intryck med de enkla färgerna och den klassiska gummisulan utan några onödiga krusiduller eller gimmicks.

5. XT-6, Solomon

Solomon XT-6 sko i grönt, beiget och vitt.

Fungerar lika bra i vandringsspåret som på krogen,1895 kr, foto: Ssense

I takt med att friluftskläder tar större och större plats i modevärlden har tekniska sneakers som Solomons XT-6 blivit allt populärare.

Dess tekniska utseende är en vattendelare – men den är inte lika svår att stylea som man kanske tror vid ett första ögonkast. XT-6 fungerar lika bra i kombination med andra tekniska plagg som den gör med mer vardagliga outfits för att erbjuda variation sett till material och form.

6. Gazelle Indoor, Adidas

Röd Adidas sko med vita ränder och gummisula.

Vintagekänsla med mönstrad plös och ränder som tonar bort under sulan, 1299 kr, foto: Sneakers n Stuff

Gazelle Indoor från 1979 är tillbaka med alla de detaljer som fotbollsfans, indierockare och sneakersheads älskat i årtionden – samtidigt har Adidas Sambas status som 'it'-sneaker under de senaste åren kanske fått denna genre att kännas lite uttjatad.

Men man kan inte påstå att de klassiska modellerna från Adidas någonsin kommer gå ur stil.

7. 2002R, New Balance

Svart sko från New Balance med vit sula.

Fotomodeller och pappor i Ohio eller vad det nu var, 1750 kr, foto: Paul & friends

Den enorma hypen kring New Balance är bland annat tack vare deras samarbete med det amerikanska modemärket Aimé Leon Dore som bland annat resulterade i att New Balances basketmodell 550 fick sig en stund i solljuset.

Hypen finns kvar men i takt med att den svalnar kan man spana in de mer tidlösa modellera som 2002an – som jag ändå vill säga är snäppet snyggare än de flesta versionerna av den populära 990-modellen.

Dela på Facebook
Tweeta