Cary Grant

Namn: Cary Grant, född Archibald Alexander Leach
Vem är ikonen: Brittiskfödd amerikansk skådespelare.
Ålder: 115

Cary Grant

Fakta
Namn: Cary Grant, född Archibald Alexander Leach
Vem är ikonen: Brittiskfödd amerikansk skådespelare.
Född: 1904-01-18
Död: 1986-11-29
Karriär: Utsedd till bäste amerikanske manlige huvudrollsinnehavare genom tiderna av det amerikanska filminstitutet, efter en åtskilliga decennier lång karriär där filmer som Arsenic and old lace (1944), Notorious (1946) och North by northwest (1959) utmärker sig.
Aktuell: Arvet efter Grant syns i dagsläget tydligast i fjärde säsongen av Mad men.

Du blev världsberömd under det tagna artistnamnet Cary Grant, men föddes i engelska Bristol med det avsevärt mer sofistikerade, om än kanske i populärkulturella kretsar mer svårsmälta namnet Archibald Alexander Leach. "Jag har tillbringat mitt liv någonstans mellan Archie Leach och Cary Grant, osäker på båda, misstänksam mot båda" sa du vid ett tillfälle. John Cleese hyllade ditt arv genom att låna namnet på sin rollkaraktär i A fish called Wanda av dig. Definitionen av en meter är den längd ljus färdas i vakuum på en 299 792 458-dels sekund. Definitionen av en sekund är den tid det tar för 9 192 631 770 strålningsfluktuationer att färdas mellan två skikt i en atom av grundämnet cesium-133. Definitionen av vad som är rakt baseras på din sidbena.Du banade väg för dagens hollywoodstjärnor genom att bli den förste skådespelare att slå dig fri från det rådande studiosystemet, där varje aktör var exklusivt knuten till en och samma filmstudio under sin karriär. Du blev först i Hollywood att ha total kontroll över varje aspekt i din karriär, valde de roller du ville ha och samarbetade bara med dem du själv ville.


Genom hela ditt liv bar du upp kostym och slips så ofta som möjligt, och med en pondus som bildat skola. Du inspirerade Ian Fleming till sina skildringar av James Bond, och när rollen först skulle besättas valde man högst medvetet en look-a-like: Sean Connery.


Under 60-talet sökte du inre frid efter stormiga skilsmässor och ett liv i offentligheten. Du prövade yoga. Du prövade hypnos. Du prövade mysticism. Till slut hittade du något som verkligen hjälpte – ett nytt, experimentellt och ännu fullt lagligt läkemedel som du höjde till skyarna utan förbehåll: LSD. Läs om fler ikoner