Tudor

Kategorier: Accessoarer

Tudor

Fakta
Märke: Tudor
Upplev mer på internet: Tudor
Kategorier: Accessoarer

Ett märke utan lillebrorskomplex är Tudor, som backar upp branschens gigant Rolex med prisvärda och intressanta klockor i mellansegmentet.

1946 introducerade Hans Wilsdorf, grundaren av Rolex, ett nytt märke – Tudor. Målsättningen var enkel; att klockorna skulle erbjuda samma pålitlighet och kvalité som Rolex, men till ett lägre pris. Metoden var enkel, man bytte ut de egna, dyra urverken mot lättillgängliga kvalitetsverk från andra tillverkare och sålde klockorna under ett annat varumärke. Varumärkets namn togs från ätten Tudor som länge styrde England, och klockorna marknadsfördes som tåliga och gedigna vilket bland annat bevisades på en brittisk expedition på Grönland 1952. Många modeller var mycket lika moderföretagets, bland annat Oyster Prince-linjen (som i stort sett var en Date eller Datejust) och inte minst Submariner som är praktiskt taget identisk med Rolexförlagan – och med det lägre priset blev den populär i exempelvis upphandlingar som till amerikanska och franska flottan.

På sjuttiotalet fick märket mer svängrum och började utveckla egna modeller, mer i tiden än Rolex tämligen konservativa hållning – den kända Monte Carlo-kronografen och mer utmanande Submariner-varianter (blåa och/eller med märkets egna "Snowflake"-kombination av tavla och visare). Senare utvecklades en egen kronograf som var klart inspirerad av Daytona, och som ännu är en populär samlarklocka.

Efter att ha varit lite styvmoderligt behandlat under ett antal år började en seriös satsning på Tudor igen i slutet av 00-talet – Monte Carlo kom tillbaka som Heritage Chronograph, alarmklockan Advisor återlanserades och ett flertal nya klockor (som motorsportkronograferna Grantour och Fastrider och dykaren Hydronaut) har släppts vilket gör märket intressantare än det kanske nånsin tidigare varit.

Tudor

Det finns tyvärr inga artiklar