21-årige boråsaren: Så fick jag rollen i Vikings

Vikings är tillbaka på HBO Nordic med nya avsnitt av säsong 4. King träffar succéseriens svenska stjärnskott – 21-årige boråsaren David Lindström.

David Johansson  |  Publicerad 2016-11-30 13:10  |  Lästid: 6 minuter
21-årige boråsaren: Så fick jag rollen i Vikings
David Lindström spelar Ragnar Lothbroks son Sigurd i fjärde säsongen av Vikings. Foto: History

Den svenska doldisen David Lindström har hittills synts i SVT:s politiska drama Blå ögon, och efter tre castingrundor, varav en sex timmar lång audition i Dublin, nu fått rollen som Sigurd i den hyllade tv-serien Vikings bredvid Gustaf Skarsgård. King träffade 21-åringen från Borås och pratade Donald Trump, hur man går upp 18 kilo utan att äta kött och vem i Vikings som har bäst klädstil.

Hur fick du rollen i Vikings?

– Det var jätteotippat. Jag och några polare skulle fira midsommar i Stockholm och såg på Facebook att Vikings höll öppna auditions. Vi tänkte, ”fuck it”, och gjorde det till en rolig grej mer än ett seriöst försök. När jag kom in på provfilmningen sa castingagenten att jag inte riktigt var det de letade efter, jag var lite mindre rent kroppsmässigt. Men jag sa att jag hade åkt fyra timmar för att komma hit och ville ändå läsa mina repliker. De tyckte jag var intressant, men inte till den rollen jag sökte, och bad mig komma tillbaka dagen efter. Jag gjorde audition dagen efter men de verkade inte vara superimponerade. Jag åkte hem, väntade flera veckor utan att höra något och fick ett mail där de ville att jag skulle spela in en egen grej på band och skicka över. Gjorde det, sov inte på en och en halv vecka men fick till slut besked om att jag gått vidare till audition i Dublin. Den höll på i sex timmar. Jag var den enda där som inte var etablerad och inte hade någon agent; jag hade gjort Blå ögon men det var det enda. Alla andra där var superetablerade, bland annat var Valter Skarsgård, Ben Lloyd-Hughes från Divergent och Frank Dillane som spelade den unge Voldemort i Harry Potter där. För mig var det helt sjukt att ens få komma dit, och kände väl att jag inte skulle komma längre än så här. Åkte hem och stod på Ica en dag när de ringde och berättade att jag fått rollen. Jag fick tre dagar på mig att städa ur min lägenhet och flytta till Dublin. Väl där fick jag börja träna direkt med en PT, som tränat Schwarzenegger, som var helt sjuk i huvudet. Han fattade direkt vart min gräns gick. Jag låg i bänkpress och han stod med armarna i kors och sa åt mig att göra tio till hela tiden. Jag gick upp 18 kilo på några månader, åt två middagar varje dag och pressade mig så mycket jag kunde. Jag var ju vegetarian, och min PT hade lite invändningar mot det.

21-årige boråsaren: Så fick jag rollen i Vikings
David Lindström är född 1995 i Borås. Foto: Peder Wahlberg

Vad åt du då?

– Han ville att jag skulle äta kött och kyckling men jag bad honom ge mig två veckor, och kunde jag inte visa jättebra resultat då kunde jag överväga att börja äta fisk. Jag åt de krämigaste och ostigaste pastarätterna jag kunde och vräkte i mig parmesan, allt. Min PT blev till slut nöjd, även om han gärna sett att jag åt kött.

Berätta om din karaktär, Sigurd.

– Han är ingen fighter direkt, utan är mer minstingen som är på väg att kunna hävda sig lite. Samtidigt är han väldigt priviligerad, född som prins. Men han har varit hemma och fick aldrig följa med och plundra. Han är ganska förbisedd av sina föräldrar, hans farsa svek familjen och stack medan Sigurds mamma har favoriserat Ivar vilket har komplicerat förhållandet mellan Sigurd och Ivar. Som skådespelare har vi stora skor att fylla, barnen som spelade våra karaktärer innan tidshoppet som görs i slutet av säsong fyra är extremt bra skådisar. I slutändan handlar det bara om att göra sitt bästa och göra sin rolltolkning som känns mest sann karaktären. Jag tror inte Sigurd kommer vara publikfavoriten utan det handlar mer och mer om Ivar. Han hamnar mer i rampljuset och Sigurd är en motpol till honom.

Du är ganska ny i tv-branschen. Hur har det varit att vara del av en så stor produktion?

– Bemötandet har varit ganska snarlikt, man tänker inte själv på hur stort det är. Det går inte, då blir man knäpp. För mig gällde det att tänka att det är en roll jag gör i stunden, att serien har många tittare funkar inte att fokusera på.

Tror du att det var en fördel för dig att vara ett okänt namn?

– Jag tror att jag snarare hade oddsen mot mig just på grund av att jag är ganska oetablerad, jag kämpade ganska mycket i uppförsbacke. Ända från början var känslan att folk tyckte jag var bra, men att jag inte riktigt hade det dem letade efter. Man kommer dit och känner sig som en outsider som inte gjort något innan. Jag läste någonstans att tanken var att ha hyfsat okända skådisar till brödraskaran. Jag vann nog på att de ville ha ganska olika personer. Jag kan ju inte direkt spela ett skäggigt testosteronberg, så som man tänker att en viking ser ut. Jag har den kropp jag har samtidigt som jag kan kämpa mig en bit på vägen med träning och galet matintag. Sigurd behövs nog för att få lite kontrast till de andra som är ganska tuffa.

21-årige boråsaren: Så fick jag rollen i Vikings
David Lindström i rollen som Sigurd. Foto: History

Vem kom du närmast under inspelningen?

– Jag och Josefin (Asplund, reds anm) kom varandra nära, och de som spelar mina bröder i serien. Vi umgås mycket tillsammans med Ida Marie Nielsen, och Georgia Hirst är med oss mycket också. Travis Fimmel är…speciell. Han är en extremt skicklig skådis, han är inte med och hänger så mycket utan gör sitt jobb.

Vad händer med andra säsongen av Blåa ögon?

– Den kommer kanske, jag har inte koll på produktionen riktigt men jag vet ungefär vart min karaktär är på väg om det blir en andra säsong. Det var väldigt kul att göra Blåa ögon.

Den serien vågade ju vara ganska mycket som många andra svenska serier inte är vanligtvis.

– Precis, det blev lite kontroversiellt eftersom den hade premiär så nära valet och Sverigedemokraterna påstod att Trygghetspartiet i serien är baserat på dem. Jag känner att handlingen i serien och speciellt Trygghetspartiet kan appliceras på vilket europeiskt land som helst egentligen. Om Sverigedemokraterna då bestämmer sig för att identifiera sig med det främlingsfientliga partiet i Sverige är det upp till dem. Vi skapade ett fiktivt parti, som ändå speglade saker som händer i hela Europa.

Valvakade du?

– Jag var i USA under valet, det var vidrigt. Jag satt på en valvaka och blev så jävla ledsen. Min polare väckte mig mitt i natten och berättade att Trump vann och jag trodde han ljög. 2020 måste vi halvera utsläppen enligt forskarna, har vi inte gjort det då går det inte att vända klimatutvecklingen. Fram tills dess sitter det en uppblåst ostboll i Vita Huset som inte ens tror på växthuseffekten.

Och hans vicepresident tror inte på evolutionen.

– Precis. En person som även tror på homosexuell konvextionsterapi. Det är fruktansvärt. Bush var också kontroversiell när han vann, men alla förutom Reagan har väl varit politiker eller åtminstone haft någon aning om vad det handlar om. Trump är ju en narcissist som tror att han kan allting och blev helt skärrad och överväldigad när han och Obama hade ett möte om hur det funkar att vara president. Jag tror att Trump i slutändan kommer göra bort sig och förhoppningsvis dra med sig hela det republikanska partiet.

21-årige boråsaren: Så fick jag rollen i Vikings
Gustaf Skarsgård i fjärde säsongen av Vikings. Foto: History

Vem i Vikings har bäst stil? Sigurd förlorar tyvärr direkt på grund av hockeyfrillan.

– Ja, det tycker jag med. Catherine i andra halvan av säsong fyra har så cool stil och Ivar får också riktigt coola kläder. Det märks vilka de vill lyfta fram.

Har den här rollen öppnat några dörrar för dig?

– Många av hardcore-fansen har ju redan hunnit tycka till om ens prestation trots att jag än så länge har ganska begränsad skärmtid. Jag är upptagen med Vikings just nu, men man hoppas ju på att det här kommer leda till något annat. Samtidigt är jag med i serien nu tills de skriver ur mig ur serien eller jag själv lämnar.

Det är i alla fall inte riktigt samma risk för att bli dödad av manusförfattarna som Game of Thrones.

– Nej, det är det ju inte.

Var det något som överraskade dig när du började spela in?

– Jag var väldigt spänd i början och kände att jag inte fick göra fel eller säga fel saker. Det var katastrof, när man låser sig blir det bara fel. När jag märkte hur avslappnade alla andra var kunde jag själv slappna av vilket gjorde allt mycket lättare. Första gången man kom in på en restaurang och Gustaf Skarsgård satt där och morsade på en kändes det väldigt peppande och man kände sig välkomnad av de som varit med i serien länge.

Fortsättningen av säsong 4 av Vikings finns på HBO Nordic nu.

Dela på Facebook
Tweeta