Årets kock-vinnaren Michael Andersson om maten, drycken och livet mellan serveringarna

Årets kock och köksmästaren på restaurang Celeste, Michael Andersson, sammanfattar sitt liv i mat och dryck.

Joel Ågren
Joel Ågren | Foto: Samuel Unéus  |  Publicerad 2025-01-02 07:36  |  Lästid: 2 minuter

En av mina favoritkrogar i Stockholm är The Hills på Götgatan. Beställ deras steak frites och tacka mig sen. Thaikrogen Pat’s Place på Folkungagatan är också grym. Missa inte deras laab gai. Båda ställena är stammistäta och bjuder på skön stämning och härlig vardagsrumskänsla. 

Skalkniven är min favoritpryl i köket. Man kan ha den till så mycket. 

Jag åt en riktigt svajig blodglass en gång. Det var bland det äckligaste jag ätit. 

Kalvbräss är en av de mest underskattade råvarorna. Man ser det sällan på menyer, vilket är lite märkligt med tanke på hur sjukt gott det är. 

Krogkritik är alltid bra så länge den är konstruktiv. 

En av mitt livs mest minnesvärda måltider var i Madrid för några år sedan, när Chicago­krogen Alinea öppnade en pop-up där. Det var helt magiskt. Jag skrattade och njöt under hela middagen. Där och då insåg jag vilken nivå man håller på världens bästa krogar. 

Att inte laga maträtter mer än en gång är ett säkert sätt att misslyckas i hemmaköket. Det tar tid att bemästra en maträtt. 

Stockholms bästa snabbmat hittar man på Amidas kolgrill på Söder. Fräscht, god mat med mycket smak. 

Rå, mixad vitlöksolja är en grym smaksättare. Oljan ger en elegant vitlökssmak som passar till mycket men särskilt bra till en grillad köttbit. Mixa 3 st vitlöksklyftor, 3 dl matolja och 1 tsk salt med mixerstav. Låt dra i 10 min och sila.

Cocktailbaren Hommage, inhyst i en gammal brandstation, är min favoritbar i Stockholm. Här beställer jag alltid en kokos-Negroni och en öl. 

Jag gillar att bjuda på risotto när jag får gäster hemma. Det är lite terapi att stå och röra i grytan. En bra buljong, mycket smör och en skvätt citron i slutet är hemligheten för att lyckas. Glöm inte att låta risotton stå till sig i några minuter innan servering. 

Man hittar alltid en flaska Joseph Drouhin Bourgogne Aligoté (nr 5500, 179 kr, reds anm.) hemma hos mig. En enkel, lättdrucken och god bourgogne. 

Choklad och grön chartreuse är en oväntat lyckad smakkombination som alla borde testa. 

En bra salsicciapasta är den perfekta vardags­rätten när inspirationen tryter. Bra pasta, grymma tomater, salvia och smör. 

Det står alltid en burk harissa hemma i kylskåpet. En sjukt mångsidig produkt som funkar i allt – från grytor till majonnäs och marinader. 

Den ultimata fredagsdrinken är och förblir Negroni. 1 del gin, 1 del vermouth, 1 del Campari, en apelsinklyfta och en stor isbit.  

Michael Andersson, 36, arbetar som köksmästare på restaurang Celeste, som nyligen belönades med en stjärna i Michelin­guiden. Köksmästarrollen på Celeste delar han med Ludwig Tjörnemo, vinnare av Årets kock 2020. Michael driver även sitt eget bolag Petite Gastronomi. Som debutant i SM i professionell matlagning imponerade Michael genom att ta högst poäng redan i kvalfinalen. Med totalt 776 intjänade poäng i finalen kan han nu titulera sig Årets kock och svensk mästare i professionell matlagning 2024.

Dela på Facebook
Tweeta