Bli King i köket: Gör en grym Lasagna Al Ragù

De är lite godare, lite mer betydelsefulla och har en given plats på alla restaurangmenyer värda namnet. De är recepten som gått i arv i generationer och som fortsätter att inspirera kockar till stordåd. Restauratören Daniel Crespi och råvarufetischisten Mikael Einarsson, författare till boken 30 odödliga rätter, lär dig laga några av mathistoriens riktiga klassiker. Bon appétit! Denna vecka: Lasagna Al Ragù Recept: Daniel Crespi och Mikael Einarsson.
Du behöver (4 pers):
1. 600 g grovmald högrevsfärs
2. 100 g tärnad pancetta
3. 2 msk finhackad morot
4. 2 msk finhackad blekselleri
5. 2 msk finhackad gul lök
6. 2 dl rött vin
7. 3 dl egengjord kalvfond, eller färdigköpt, ex Oscars
8. 50 g finhackad kycklinglever
9. Finriven muskot
10. Olja, smör, salt och svartpeppar
11. 8–10 lasagneplattor
12. 100 g mozzarella
13. 60 g parmesan, riven
Bechamelsås
1. 100 g smör
2. 3 msk vetemjöl
3. 8 dl standardmjölk
4. 2 dl vispgrädde
5. Salt och vitpeppar
6. Finriven muskot
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader varmluft. Stek pancetta och grönsaker i olja och smör i en gryta på hög värme i några minuter. Tillsätt färsen och bryn tills den fått ordentligt med färg, tillsätt därefter vin och lite av fonden. Sänk värmen och låt sjuda under lock cirka 15 min.
Häll i resten av fonden och låt sjuda ytterligare cirka 45 min. Tillsätt eventuellt lite mer vätska i form av vatten eller fond om grytan kokar torrt.
Använder du kycklinglever, tillsätt och låt det sjuda med de sista 3–4 minuterna. Smaka av med salt, peppar och muskot.
Bechamelsås:
Smält smöret i en stor kastrull på hög värme. Sänk värmen och tillsätt mjölet, vispa slätt. Häll i hälften av vätskan och låt koka upp under omrörning. Tillsätt resterande vätska och sjud minst 5 minuter till under sporadisk omrörning.Smaka av med salt, peppar och muskot.
Smörj en cirka 30 x 20 cm stor ugnssäker form med lite olja och smör.
Varva sedan ragù, bechamel, ost, plattor, ragù, bechamel, ost, plattor. Avsluta med bechamel och ost. Baka lasagnen mitt i ugnen i cirka 40 minuter.