Bli King i köket: Gör en grym Lasagna Al Ragù

De är lite godare, lite mer betydelsefulla och har en given plats på alla restaurangmenyer värda namnet. De är recepten som gått i arv i generationer och som fortsätter att inspirera kockar till stordåd. Restauratören Daniel Crespi och råvarufetischisten Mikael Einarsson, författare till boken 30 odödliga rätter, lär dig laga några av mat­historiens riktiga klassiker. Bon appétit! Denna vecka: Lasagna Al Ragù Recept: Daniel Crespi och Mikael Einarsson.

Joel Ågren  |  Publicerad 2017-11-30 10:26  |  Lästid: < 1 minut

Du behöver (4 pers):

1. 600 g grovmald högrevsfärs 

2. 100 g tärnad pancetta 

3. 2 msk finhackad morot 

4. 2 msk finhackad blekselleri 

5. 2 msk finhackad gul lök 

6. 2 dl rött vin 

7. 3 dl egengjord kalvfond,  eller färdigköpt, ex Oscars 

8. 50 g finhackad kycklinglever 

9. Finriven muskot 

10. Olja, smör, salt och svartpeppar  

11. 8–10 lasagneplattor 

12. 100 g mozzarella 

13. 60 g parmesan, riven 

Bechamelsås 

1. 100 g smör 

2. 3 msk vetemjöl 

3. 8 dl standardmjölk  

4. 2 dl vispgrädde 

5. Salt och vitpeppar 

6. Finriven muskot

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader varmluft. Stek pancetta och grönsaker i olja och smör i en gryta på hög värme i några minuter. Tillsätt färsen och bryn tills den fått ordentligt med färg, tillsätt därefter vin och lite av fonden. Sänk värmen och låt sjuda under lock cirka 15 min.

Häll i resten av fonden och låt sjuda ytterligare cirka 45 min. Tillsätt eventuellt lite mer vätska i form av vatten eller fond om grytan kokar torrt.

Använder du kycklinglever, tillsätt och låt det sjuda med de sista 3–4 minuterna. Smaka av med salt, peppar och muskot. 

Bechamelsås:

Smält smöret i en stor kastrull på hög värme. Sänk värmen och tillsätt mjölet, vispa slätt. Häll i hälften av vätskan och låt koka upp under omrörning. Tillsätt resterande vätska och sjud minst 5 minuter till under sporadisk omrörning.Smaka av med salt, peppar och muskot.  

Smörj en cirka 30 x 20 cm stor ugnssäker form med lite olja och smör.

Varva sedan ragù, bechamel, ost, plattor, ragù, bechamel, ost, plattor. Avsluta med bechamel och ost. Baka lasagnen mitt i ugnen i cirka 40 minuter.

Dela på Facebook
Tweeta