Carlsberg har återskapat 133 år gammal bärs

Carlsbergs laboratorium har återskapat historisk öl från 1883.

Historiskt sett var ölbryggning en oförutsägbar konst som ofta resulterade i odrickbara öl på grund av den så kallade ölsjukan. Men år 1883 upptäckte Carlsbergs forskningslaboratorium den rena jästen som gjorde det möjligt att skapa bra öl vid varje bryggning. På grund av den rådande ölsjukan gav Carlsberg bort jästen, ”Saccharomyces Carlsbergensis”, till andra bryggare – och idag härstammar de allra flesta lagerölen i världen från denna upptäckt.
– Utan upptäckten av den rena jästen skulle inte denna typ av öl, som nu utgör hela 90 procent av världens ölmarknad, kunna existera, säger den brittiska ölhistorikern Martyn Cornell.

När dagens forskare hittade jästen från 1883 i Carlsbergs källare försökte man utvinna levande jästceller från flaskan. Och lagom till Carlsbergs forskningslaboratoriums 140-årsjubileum har ledande forskare nu lyckats återskapa världens första kvalitativa lager i sin mest autentiska form – av originaljästen från 1883 och med exakt samma recept, ingredienser och bryggteknik som för 133 år sedan.
– Carlsbergs laboratorium är en riktig kronjuvel och välkänt för sina stora innovationer under det senaste århundradet. Den återskapade lagern bryggdes för att hedra laboratoriet och dess historiska utveckling. Jag kan inte bärga mig för att smaka den, säger Professor Flemming Besenbacher, ordförande i Carlsberg Foundation och styrelsemedlem i Carlsbergs forskningslaboratorium.