Här är allt du behöver veta om champagne – från a till ö

Bubblor, brats och blanc the blancs. Kings champagneparlör från a till ö innehåller allt du behöver veta om bubbligt vin.

Joel Ågren  |  Publicerad 2018-02-06 16:01  |  Lästid: 4 minuter

A 

Antoinette  Det första champagneglaset, populärt benämnt coupeglas i mixologikretsar, ska enligt legenden ha formats efter -Marie Antoinettes vänstra bröst. Bästa bang for the buck får man dock om man dricker bubblet ur ett klassiskt flüteglas med höga, raka sidor, som bättre framhäver champagnens arom. 

B     

Bubblorna  En vanlig champagne-flaska innehåller cirka 49 miljoner bubblor. Effekten kommer av en liten tillsats av socker och jäst under cham-pagnens berömda andra jäsning. 

C      

Crémant  Mousserande vin som tillverkas enligt champagnemetoden (se nedan), men som kommer från andra franska vindistrikt än Champagne, kallas för crémant. 

D      

Druvorna  Av de fåtal druvor som är tillåtna vid framställning av champagne är det i princip endast tre som används: chardonnay, pinot noir och pinot meunier. Champagne-husens husviner består oftast av en blandning av de tre. Champagne som endast är gjort på chardonnay kallas blanc de blancs

E

Extra dry  Under 1800-talet exporterades enorma mängder champagne till tsarens Ryssland. Detta bubbel var mycket sötare än dagens champagne. Engelsmännen föredrog torrare viner och 1847 lanserade Pommery ”Extra dry, reserved for England”. Med största sannolikhet den första heltorra champagnen.

F     

Framställning  I princip all champagne som framställs är vit, samtidigt som större delen av vinodlingarna upptas av blå druvor. För att undvika att de blå skalen krossas och ”missfärgar” musten skördas druvorna för hand och pressas varsamt. 

G     

Grand cru  Vingårdarna i Champagne är graderade efter kvalitet i en skala mellan 80 och 100. De bästa får kalla sig grand cru, medan en by som graderas mellan 90 och 99 kallas premier cru. Det finns totalt 17 grand crus och 43 premier crus i Champagne. 

H      

Historia  Munken Dom Pierre Pérignon kanske inte uppfann champagne, men han gjorde den bra mycket godare tack vare sin experi-mentlusta i vinkällaren i klostret Hautvillers på 1600-talet. Pérignon var bland annat först med att använda kork för att försluta flaskorna med och därmed bevara bubblorna. 

I     

Impérial brut  Napoleons favo-ritchampagne var Moët & Chandon. Något som världens största champagnehus slagit mynt av, och döpt sitt standardbubbel till Impérial.

J      

Jordmånen  Den omtalade vita jorden i Champagnedistriktet är mycket kritrik, vilket ger vinet dess unika mineralkaraktär.

K     

Krug  Ett av världens mest ansedda champagnehus, som producerat premiumchampagne sedan 1843. En av få producenter som fortfarande låter sina viner jäsa på ekfat. 

L     

Lagring  All champagne måste tillverkas med en andra jäsning på flaska och lagras i minst 15 måna-der, enligt méthode champenoise eller champagnemetoden. För årgångschampagne är det minst 36 månader som gäller. Mousserande viner ska förvaras liggande, annars torkar korken och bubblorna smiter. 

M     

Melcheizedek  Den största flaskstorlek som används för champagne. En melcheizedek rymmer motsvarande 40 vanliga flaskor, eller 30 liter, eller 240 glas. 

N     

Non-vintage  En årgångslös champagne, eller standardcuvée, som består av en blandning av viner från flera årgångar och vingårdar. Målet är att hålla en så jämn stil och kvalitet på vinet som möjligt. En prövning av yrkesskickligheten. 

O     

Området Det är bara mousserande vin från distriktet Champagne i nordöstra Frankrike, med Reims och Épernay som huvudorter, som får kallas för champagne. Det svala klimatet i området gör att druvorna knappt mognar, vilket ger bubblet dess karakteristiskt höga syrahalt och friska smak. 

P     

Prestigechampagne Champagnehusens dyraste champagne, som inte sällan också anses som den bästa, tillverkad på viner från de bästa åren och odlingslägena. 

Q      

Quinnorna (Q? Kom igen!) Framstående quinnor i champagnebranschen är många. Mest känd är kanske Veuve Clicqot, eller gula änkan, som inte bara ägde champagnehuset, utan också kom på remuage-metoden 

R     

Remuage Processen när de färdigjästa champagneflaskorna placeras i träställ (pupitre) och under flera veckor skakas, vrids och lutas, så att de så småningom står uppochned, vilket får jästfällningen att samlas i flaskhalsen.

S     

Sabrering Av franskans sabre, sabel. En spektakulär metod för att öppna champagneflaskor, där flaskhalsen slås av med en sabel. 

T     

Trycket Det normala trycket i en champagneflaska är ca  6 atmo-sfärer, vilket är tre gånger högre än i ett bildäck. 

U     

Ultra brut Champagne varierar från söta viner till helt torra. Sockerhalten anges på flaskan där den sötaste stilen kallas doux (mer än 50 g socker per liter) och den torraste kallas ultra brut (0–3 g per liter). Söthetsgraden regleras genom
att flaskan fylls upp med en blandning av socker och champagne, så kallad dosage, under slutproduktionen. 

V     

Vaska Bratfenomen sprunget ur champagnesprutarförbudet på krogen. Beställ två flaskor skumpa, drick upp en och be bartendern hälla ut den andra i vasken. Beteendet vidareutvecklades under begreppet ”traskning”, då gästen lämnar kvar en odrucken flaska bubbel och traskar ut från krogen. 

W     

Winston ”Champagne ska vara torr, kall och gratis”, tyckte  Winston Churhill, som var så glad i det franska bubblet att han döpte sin häst efter champagnehuset Pol Roger.

X     

Sverige ligger på plats nr 10 över champagneimporterande länder. Totalt dricker vi cirka 2,5 miljoner pavor skumpa om året.

Y     

Bokstaven Y är överrepresenterad i ortsnamnen i Champagne. Aÿ, Boisy, Chamery, Sacy, Vrigny … (förlåt, men y är en knepig bokstav). 

Z     

Zero dosage ”Inget tillsatt socker” – med andra ord snustorrt. 

Å     

Årgångschampagne De år skörden håller speciellt hög kvalitet produceras årgångsbetecknad champagne, även kallad vintage eller millésimé

Ä     

Äta Går alldeles utmärkt att göra till champagne. Ju mildare smak på rätten, desto bättre matchning. Skaldjur, lena ostpajer eller sashimi på fin fisk är andra finfina kombinationer. 

Ö      

Öppna  En bra champagne är en kylskåpskall champagne, inte minst för att minska trycket i flaskan och minimera risken för att korken flyger ut och förblindar gästerna. Rekordet i flyglängd för en champagnekork är för övrigt 54 meter. Sikta lågt.

Dela på Facebook
Tweeta