Efterlyses: Mer statligt stöd till modeveckan

PR-byrån Patriksson Communication är en av de drivande krafterna bakom modeveckan. Vi har pratat med VD:n Lena Patriksson om statligt stöd och drömmen om en nordisk modevecka.

Redaktionen  |  Publicerad 2008-01-29 06:28  |  Lästid: 2 minuter
 
Hur länge har ni arbetat med modeveckan?
– Vi var med och startade modeveckan på Berns vintern 2006, tillsammans med Berns och Bon. Då hade vi bara två visningar, men i full skala blir det nu fjärde gången vi ordnar en modevecka.. Vi har gått från 4 visningar i augusti 2006 ( Whyred, Ann-Sofie Back, Carin Wester och Hope ) till 23 visningar inför kommande vecka.
Hur viktigt är det med statusen på märkena som visar?
– Kvalitet är väsentligt för att attrahera intresse kring veckan. Internationella pressen håller fortfarande på att upptäcka många svenska varumärken. Sthlm Fashion Week at Berns strävar efter mångfald, personligt uttryck kombinerat med internationell närvaro. Idag känner många till de större svenska varumärkena och H&M framförallt som banat väg för Sverige, men kommer hit för att se mer.
Vad har hänt sedan dess?
– Tidigare riktade sig allt som hände till en svensk publik, men den tiden var förbi kände vi. Få branscher är så internationella som modebranschen, och nu har man inte råd att bara sikta lokalt. Utvecklingen för modeveckan har varit fantastisk, intresset har ökat för varje gång. Det skulle underlätta om det fanns ett större statligt stöd då Sthlm Fashion Week at Berns existens grundar sig på en generös arrangör som i detta fall är Berns Salonger, mycket ideella krafter och stor insats från deltagande varumärken. Om man jämför med Köpenhamn till exempel, så får de väldigt mycket mer stöd, i deras fall från staden Köpenhamn.
Vad får ni för stöd nu?
– Vi får jättefin hjälp från UD, Svenska Institutet och Visitors board som gör det möjligt för oss att bjuda in internationell press. Utmaningen blir att få fler inköpare och ytterligare press att komma samt fler aktörer i staden att delta. Roligt vore om tex. museum hade kvällsöppet, arrangerade relaterade utställningar etc. Det ligger i mångas intresse att gynna den här veckan – om inte annat Stockholm Stad.
 Vad är en lyckad modevecka för er?
– Att det är bra medialt intresse, att det har varit stort intresse från inköpare och att märkena känner sig nöjda. Att alla känner att de har fått något tillbaka från det som de har satsat. Och att de är stolta över Sverige som modenation.
Är det ett stort internationellt intresse?
– Ja, vi får många förfrågningar, fler än vi kan bevilja. Vi måste ju oftast ordna med hotellrum och liknande, och vi har inte hur mycket resurser som helst. Det är även många som inte har möjlighet att komma, men som vill ha löpande information om veckan.
Funderar ni på att ta in utländska märken?
– Vi tycker det vore fantastiskt att samla alla skandinaviska varumärken på en och samma plats, det vill säga Stockholm. Köpenhamn är det självklara valet vad det gäller mässor, men ambitionen är att samla de bästa visningarna inte bara från Sverige utan även övriga nordiska länder här.

Av: Text: Erik Gripenholm

Dela på Facebook
Tweeta