Filip Fastén och Joel Åhlin öppnar restauranger i skogen

I sommar öppnar Filip Fastén och Joel Åhlin från Agrikultur två pop-up restauranger i Sverige och Danmark.

Victoria Petersson  |  Publicerad 2017-05-18 08:00  |  Lästid: 3 minuter

Restaurangerna görs som en del av Scandinavian Detours som är en ny upptäcktsguide lanserad av whiskymärket Talisker.

– Vår matlagningsfilosofi handlar om rena och starka smaker med nordiskt ursprung, kombinerat med teknik som hjälper råvarorna att behålla sin naturliga skönhet. Att öppna en restaurang mitt ute i naturen som förenar mat och dryck med äventyr känns helt rätt för oss. Vi hoppas att vi tillsammans med Talisker kan uppmuntra fler till att upptäcka och uppskatta naturen runt omkring oss, säger Filip Fastén från Agrikultur.

Filip Fastén och Joel Åhlin öppnar restauranger i skogen

Vad är viktigast att tänka på om man ska laga mat ute i naturen?

– Det roligaste med att laga mat ute i naturen är att man kan utnyttja det som finns runt omkring, allt från vilda örter och svamp till det vilda köttet och fisken. Det man ska tänka på är att vara väl planerad och att inte ta med sig för mycket. Ta med det som är nödvändigt och utnyttja istället allt det härliga som det naturliga skafferiet redan har att bjuda på. Sedan bör man fundera på vad man ska ha för värmekälla och anpassa matlagningen därefter. Men jag föredrar alltid den öppna elden, det känns som det mest genuina.

Filip Fastén och Joel Åhlin öppnar restauranger i skogen
Filip Fastén och Joel Åhlin öppnar restauranger i skogen

Apropå att äta ute i naturen; vad skulle ni säga är den perfekta ”picknick-dejt” maten?

– Den perfekta ”picknick-dejt” -maten är den som låter dig fokusera på din dejt och inte så mycket på maten. Om man förbereder maten väl innan man går ut kan man fokusera på tillagningen under själva dejten. Mitt tips är att samarbeta med det naturliga som picknickplatsen har att erbjuda när du tillagar maten, tillexempel kan du addera kirskål eller granskott i maten. Då blir picknicken-dejten mer av en simpel måltid tillsammans.

Hur kan man laga god mat med whisky? 

– Många använder ofta cognac i sin matlagning. Jag tycker att man kan byta ut cognacen mot whiskey i många fall. Whiskey har en mer rökig ton som ger en lite djupare karaktär än vad cognac gör. Därför använder jag gärna whisky i min matlagning, exempelvis när jag marinerar kött eller flamberar.

Vad finns alltid i ert drinkskåp?

– Whiskey och gin är två favoriter i drinkskåpet. De kan användas till allt från förmiddagsdrinken till den där drinken en sen sommarkväll.

Vad är sommarens bästa whisky-drinkar?

– Bara på is innan eller efter middagen. Alternativt blandat med lite flädersaft. 

Filip Fastén och Joel Åhlin öppnar restauranger i skogen

Upptäcktsguiden Scandinavian Detours finns på www.scandinaviandetours.com där det också kommer att gå att boka bord på pop-up restuarangerna. Restaurangerna kommer att hålla öppet en dag under sommaren 2017. Platserna är begränsade. 

Dela på Facebook
Tweeta