Första whiskyn i rymden

"Ett litet steg för människan, men ett stort steg för whisky" – En behållare Ardberg Whisky sköts ut ur atmosfären och lade sig i en rökig omloppsbana kring jorden för att färdas tre år i total tyngdlöshet. Nu är whiskyn tillbaka på jorden.

Rasmus Blom  |  Publicerad 2015-04-14 15:01  |  Lästid: < 1 minut
Första whiskyn i rymden
King var på plats när den omtalade behållaren gjorde en blixtvisit i Sverige efter dess galaktiska resa.

I ett mycket speciellt forskningsförsök skickades år 2011 en behållare innehållande Ardbegs whisky ut i rymden. Den 12 september 2014 landade behållaren på jorden efter nästan tre år ombord på den internationella rymdstationen ISS.

Första whiskyn i rymden
Den speciellt konstruerade Ardbeg-behållaren har kretsat runt jorden i 1045 dagar.

– Detta är ett litet steg för människan, men ett stort steg för whisky. Teamet hoppas kunna avslöja hur smaker utvecklas i olika gravitationsförhållanden, iakttagelser som skulle kunna revolutionera hela whiskyprocessen. Vi vill belysa vikten och effekten av tyngdkraften på mognadsprocessen, men vem vet vad det kan leda till i förlängningen? Det finns oändliga möjligheter i det okända, säger Ardbegs direktör Dr. Bill Lumsden.

Forskningsresultatet presenteras under 2015 när alla tester är klara. Därefter kommer rymdwhiskyn att auktioneras ut.

Läs mer: Kolla in när raketen Falcon 9 lämnar jorden

Dela på Facebook
Tweeta