Första whiskyn i rymden

"Ett litet steg för människan, men ett stort steg för whisky" – En behållare Ardberg Whisky sköts ut ur atmosfären och lade sig i en rökig omloppsbana kring jorden för att färdas tre år i total tyngdlöshet. Nu är whiskyn tillbaka på jorden.

I ett mycket speciellt forskningsförsök skickades år 2011 en behållare innehållande Ardbegs whisky ut i rymden. Den 12 september 2014 landade behållaren på jorden efter nästan tre år ombord på den internationella rymdstationen ISS.

– Detta är ett litet steg för människan, men ett stort steg för whisky. Teamet hoppas kunna avslöja hur smaker utvecklas i olika gravitationsförhållanden, iakttagelser som skulle kunna revolutionera hela whiskyprocessen. Vi vill belysa vikten och effekten av tyngdkraften på mognadsprocessen, men vem vet vad det kan leda till i förlängningen? Det finns oändliga möjligheter i det okända, säger Ardbegs direktör Dr. Bill Lumsden.
Forskningsresultatet presenteras under 2015 när alla tester är klara. Därefter kommer rymdwhiskyn att auktioneras ut.