Fynda begagnat!

Martin Suserud, jurist på Konsumentverket, vet hur du allra smartast köper begagnad bil.

1. Ha inte bråttom
Undersök marknaden. Jämför priser och nöj dig inte med att titta på en eller ett par bilar. Det kan skilja mycket i skick och pris mellan två lika gamla bilar av samma märke. Ett ovanligt lågt pris betyder inte sällan att något är fel med bilen. Har säljaren bråttom och själv pressar ner priset för att få affären överstökad är det läge att bli misstänksam.
2. Gör en bakgrundskoll
Ta alltid reda på vem som äger bilen. Kontakta Transportstyrelsen för besked om både nuvarande och tidigare ägare. Om det framgår att bilen har bytt ägare ofta är det läge att vara extra nitisk vid kontrollen. Företaget Carfax erbjuder detaljerad fordonshistorik för en mindre kostnad.
3. Provkör
Gör en kontroll enligt en enklare checklista före provkörningen. Bra checklistor finns bland annat på Konsumentverkets hemsida. Har du dålig koll på bilar – ta med en motorkunnig vän. Du kan även låta en oberoende teststation, som Bilprovningen, testa bilen före köp. En standardkontroll brukar ligga på runt 1 300 kr. Tänk på att det är du som köpare som har undersökningsplikt. Fel som du hittar i efterhand kan du inte besvära säljaren om.
4. Pruta!
Att försöka pressa ner priserna hör till vid en bilaffär. Lägg själv ett bud eller be säljaren att ange sitt lägstapris. En mindre skada som ett stenskott är ett solklart prutargument. Ett annat förhandlingsknep kan vara att gå med på säljarens utgångspris under förutsättning att denne förser bilen med nya däck, eller varför inte en ny stereo?
5. Ordna köpekontrakt
Ett skriftligt avtal fungerar som en trygghet både för köpare och säljare och är ett bra sätt att undvika missförstånd och tvister efter ett köp. Var noga med att skriva in allt du och säljaren kommer överens om i köpekontraktet, som finns att ladda ner hos bland annat Konsumentverket och Motormännen. Att enbart nöja sig med att skriva ett enkelt kvitto är inte att rekommendera.
6. Försäkra och registrera
Ordna med bilförsäkringen i förväg. Från det att du tar över bilen står du som ansvarig. Glöm inte att registreringsbeviset om ägarbytet ska skrivas under av både köpare och säljare och att det är säljarens uppgift att skicka in beviset till Transportstyrelsen. Det går att registrera bytet via Transportstyrelsens fordonsapp för smartphones.