Gammalt men modernt på 1900

 

Redaktionen  |  Publicerad 2007-10-25 15:16  |  Lästid: < 1 minut
Niklas, du öppnar en ny restaurang – 1900. Vad blir temat?
– Temat blir klassiskt svenska råvaror i modern tappning. Vi kommer bara jobba med nordiska råvaror, så det blir ingen anklever eller rysk kaviar. Vi kommer köra med piggvar, selleri – såna grejer, och använda moderna tillverkningsmetoder.
Hur ser mattrenderna ut just nu?
– Det handlar mycket om svenskt och nordiskt. Vi har varit fem, sex varv runt jorden och nu vill folk tillbaks till ursprunget.
Hur ser det ut med det ekologiska?
– Visst jobbar vi en del med ekologiska gårdar och produkter, men framförallt försöker vi använda närodlade råvaror. Choklad och vissa kryddor är förstås importerat. Vinlistan är också helt europeisk.
Kött är ju den nya miljöboven – är det något ni tänker på?
– Vi använder mycket vilt, men vi kommer även ha oxfilé och dylikt.
Jag äter själv inte kött, och på många krogar är det i princip omöjligt att få en vettig vegetarisk rätt. Är alla kockar köttfreaks eller finns det någon annan anledning?
– Det är ganska få människor som är vegetarianer, så det är svårt att hålla den delen av menyn fräsh och göra det lönsamt. Det är synd, jag skulle själv gärna jobba mer med grönsaker.
Restaurang 1900 öppnar torsdagen den 25/10 på Regeringsgatan 66 i Stockholm.

Av: Text: Erik Gripenholm

Dela på Facebook
Tweeta